Izrael uspešno testirao sistem odbrane od dalekometnih raketa
Raketa, Foto: Profimedia

oglasili se

Izrael uspešno testirao sistem odbrane od dalekometnih raketa

Ministarstvo odbrane Izraela je saopštilo da je sistem otkrio metu i ispalio dve Erou 3 rakete da je presretne, označivši test uspešnim

Objavljeno:

U Izraelu je danas saopšteno da je uspešno testiran sistem Erou (Arrow) za presretanje balističkih raketa van Zemljine atmosfere.

Taj sistem je deo raketne odbrane koju je Izrael razvio u proteklim godinama kako bi se zaštitio od svakog eventualnog sukoba sa svojim najvećim neprijateljem Iranom ili regionalnim ekstremističkim organizacijama, poput libanskog Hezbolaha i palestinskog Hamasa u pojasu Gaze, saveznika Teherana.

Ministarstvo odbrane Izraela je saopštilo da je sistem otkrio metu i ispalio dve Erou 3 rakete da je presretne, označivši test uspešnim.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc (Benny Gantz) je saopštio da takvi sistemi obezbedjuju Izraelu slobodu strateškog manevrisanja i da svakim korakom napred država postaje sposobna da se brani od pretnji.

Sistem je razvila državna kompanija Aerokosmičke industrije Izrael u saradnji sa Agencijom za raketnu odbranu SAD.

Direktor te agencije viceadmiral Džon Hil ( Jon Hill) izjavio je da ona ostaje posvećena pomoći vladi Izraela da unapredi sposobnost raketne odbrane protiv postojećih i novih pretnji.

Izrael je koristio sistem odbrane od raketa manjeg dometa tokom jedanaestodnevnog rata protiv Hamasa u maju,kada je ta islamska ekstremistička organizacija ispalila više od 4.000 raketa na izraelsku teritoriju.

Kako je navela vojska presretnuto je oko 90 odsto ciljanih raketa, a većina drugih je pala na otvoreno područje.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.