VOĐA IZRAELSKE STUDIJE O EFIKASNOSTI VAKCINA: "Cilj nije da se vakcinišemo na svaka 4 meseca"
Ilustracija, Foto: Profimedia

vakcine

VOĐA IZRAELSKE STUDIJE O EFIKASNOSTI VAKCINA: "Cilj nije da se vakcinišemo na svaka 4 meseca"

Dodala je da joj je drago što je Izrael već dao četvrtu dozu ugroženim grupama, kao što su imunokompromitovani i oni stariji od 60 godina

Objavljeno:

Gili Regev, vođa izraelske studije o efikasnosti vakcina protiv koronavirusa ističe da brojke pokazuju peterostruko povećanje antitela nakon cepljenja četvrtom dozom, što smatra "dobrim, ali nedovoljnim".

“Vidimo određeni porast antitela, ali taj porast nije jako uočljiv“, rekla je profesorka Gili Regev, pozivajući se na preliminarne rezultate studije.

„Cilj nije da se vakcinišemo na svaka četiri meseca“

Ubrzo nakon što je primila četvrtu dozu vakcine, nivoi antitela su se vratili na isti nivo kao nakon treće doze, rekla je Regev, napominjući da je očekivala više od takozvanog drugog pojačivača.

Cilj ne može biti to da se vakcinišemo protiv koronavirusa na svaka četiri meseca, rekao je Regev. Ali dodala je da joj je drago što je Izrael već dao četvrtu dozu ugroženim grupama, kao što su imunokompromitovani i oni stariji od 60 godina.

"Nisam siguran da li je potrebno svima da damo četvrtu dozu. Treba nam više informacija. Ali zaista nisam siguran da li je sada potrebno da svi dobiju četvrtu dozu. Potrebno nam je više informacija", rekla je Regev.

U međuvremenu, u bolnici Šiba u Izraelu počelo je još jedno ispitivanje četvrte doze vakcine. Ovoga puta radilo se o oko 150 učesnika koji su primili četvrtu dozu Moderne vakcine nakon tri doze Fajzera.

"Možda bi kombinacija vakcina bila bolja. Videćemo. To je prvo ispitivanje četvrte kombinovane vakcine vakcine u svetu“, kaže on.

1 / 8 Foto: Aleksandra Čolić

Samo su neki Izraelci prioritetni za četvrtu dozu

Oko 61 odsto od 9.4 miliona Izraelaca smatra se potpuno vakcinisanim. Trideset odsto populacije uopće nije vakcinisano. Oko 254 hiljada Izraelaca primilo je četvrtu dozu vakcina protiv koronavirusa u prvoj nedelji nakon što je vakcina postala dostupna, podaci su ministarstva zdravlja.

Zasad su samo osobe starije od 60 godina, medicinsko osoblje i oni sa slabim imunitetom prioritetni za vakcinisanje četvrtom dozom. Zbog širenja prenosive varijante koronavirusa, omikrona, zemlja je zabežila neviđen dnevni porast novozaraženih.

S obzirom na sve veći broj slučajeva zaraze i među medicinskim radnicima, ministarstvo zdravlja razmatra mogućnost da dopusti da lekari i medincinske sestre nastavljaju da obavljaju posao čak i kada test pokaže da su pozitivni na koronavirus, sve dok ne pokazuju nikakve simptome.

Bonus video:

11:48

STRUČNJACI O ZAVISNOSTI OD INTERNETA KOD DECE

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.