HAKERI IZ SEVERNE KOREJE UKRALI 400 MILIONA DOLARA! Meta su im bile najveće kompanije
Hakeri, Foto: Profiemedia

neverovatno

HAKERI IZ SEVERNE KOREJE UKRALI 400 MILIONA DOLARA! Meta su im bile najveće kompanije

"Od 2020. do 2021. godine broj napada hakera koji su povezani sa Severnom Korejom porastao je sa četiri na sedam"

Objavljeno:

Hakeri iz Severne Koreje ukrali su gotovo 400 miliona dolara u kriptovalutama tokom najmanje sedam sajber-napada tokom 2021. godine, navodi se u izveštaju kompanije "Čejnanalisis", koja se bavi analizom "vitruelnih novčanika".

Protekla godina je bila jedna od najuspešnijih za sajber-kriminalce iz ove azijske države, koji rade po nalogu režima u Pjongjangu na čijem čelu se već punih deset godina nalazi lider Kim Džong Un. Na meti napada hakera iz Severne Koreje uglavnom su bile investicione kompanije i centralizovane menjačnice. Iz Pjongjanga su u više navrata demantovali da imaju veze sa sajber-napadima.

- Od 2020. do 2021. godine broj napada hakera koji su povezani sa Severnom Korejom porastao je sa četiri na sedam, a vrednost njihovog plena je skočila za 40 odsto - navodi se u izveštaju "Čejnanalisisa". Hakeri su koristili brojne tehnike, među kojima su mamci za krađu identiteta, eksploatacija koda i zlonamerni softver, da bi izvukli sredstva iz brojnih organizacija i kompanija, a zatim ih prebacili na naloge i adrese koji su pod kontrolom Severne Koreje. Novčanici za kriptovalute povezani su sa internetom i ranjivi su za napade hakera. Oni se koriste za slanje i primanje kriptovaluta i dozvoljavaju korisnicima da imaju uvid u njihovo stanje. Većinu sajber-napada izveli su hakeri pod nazivom "Lazarus grup", koji su pod sankcijama SAD, a iza kojih stoji obaveštajna služba Severne Koreje. Najpoznatiji napad ove grupe bio je onaj iz 2014, kada je na meti bila kompanija "Soni pikčers".

(Espreso/ALo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.