EMA objavila nove podatke o retkim neželjenim efektima Astra Zeneka vakcine
Ilustracija, Foto: Profimedia

VAŽNO!

EMA objavila nove podatke o retkim neželjenim efektima Astra Zeneka vakcine

U EMA navode da odnos značajne koristi od vakcina i potencijalnog rizika i nakon novih saznaja i dalje ostaje nepromenjen

Objavljeno:

Evropska agencija za lekove preporučila je da novi, retki neželjeni efekti, budu u uvršteni u uputstvo za upotrebu Kovid-19 vakcina kompanija Astra Zeneka i Džonson i Džonson.

Za vakcine oba proizvođača kao "veoma retki" navode se slučajevi transverzalnog mijelitisa kao neželjene reakcije posle vakcinacije.

U pitanju je retko neurološko stanje upale jedne ili obe strane kičmene moždine, a koje može izazvati slabost u rukama ili nogama, senzorne simptome (peckanje, utrnulost, bol ili gubitak osećaja bola) ili probleme sa funkcijom bešike ili creva.

U EMA navode da odnos značajne koristi od vakcina i potencijalnog rizika i nakon novih saznaja i dalje ostaje nepromenjen.

Kada je reč o vakcini kompanije Astra Zeneka, u EMA su preporučili ažuriranje već postojećih informacija o "veoma retkoj" mogućost tromboze sa trombocitopenijom ( TTS) nakon vakcinacije.

1 / 5 Foto: Profimedia

Poslednji podaci govore da se TTS u manje slučajeva javlja nakon druge doze - od prijavljenih 1.809 slučajeva širom sveta 1.643 su se desila nakon prve, a 166 nakon druge doze AstraZeneka vakcine.

Prema trenutnim informacijama o proizvodu, primena druge doze ove vakcine je kontraindikovana kod ljudi koji su iskusili TTS nakon prve doze.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.