OGROMNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Pronađen GEN koji udvostručuje rizik od TEŠKOG KOVIDA
Ilustracija, Foto: Profimedia

revolucionarno

OGROMNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Pronađen GEN koji udvostručuje rizik od TEŠKOG KOVIDA

Nakon više od godinu i po dana rada bilo je moguće identifikovati gen odgovoran za predispoziciju za teški oblik bolesti

Objavljeno: 14:55h

Poljski naučnici pronašli su gen koji više nego udvostručuje rizik od teškog obolevanja od kovida-19, što je otkriće za koje se nadaju da bi moglo da pomogne lekarima da identifikuju osobe koje su najviše izložene riziku od te bolesti.

S obzirom na to da je neodlučnost u pogledu vakcinacije glavni faktor za visoke stope smrtnosti od koronavirusa u srednjoj i istočnoj Evropi, istraživači se nadaju da će ih identifikacija osoba sa najvećim rizikom podstaknuti na vakcinaciju i omogućiti im pristup intenzivnijim mogućnostima lečenja u slučaju infekcije.

- Nakon više od godinu i po dana rada bilo je moguće identifikovati gen odgovoran za predispoziciju za teški oblik bolesti. To znači da ćemo u budućnosti moći da identifikujemo ljude sa predispozicijom da ozbiljno pate od kovida - rekao je ministar zdravlja Adam Niedzielski.

1 / 7 Foto: Profimedia

Naučnici sa Medicinskog univerziteta u Bialistoku otkrili su da je gen četvrti najvažniji faktor koji određuje koliko ozbiljno osoba pati od covida-19, nakon godina starosti, težine i pola.

Gen je prisutan u oko 14 odsto poljske populacije, u poređenju sa osam do devet odsto u celoj Evropi i 27 odsto u Indiji, rekao je Marcin Moniuszko, profesor zadužen za projekt.

Druge studije takođe su pokazale važnost genetskih faktora u tome koliko se ozbiljno razvija covid-19.

U novembru su britanski naučnici objavili da su identifikovali verziju gena koja bi mogla da bude povezana sa dvostrukim rizikom od zastoja pluća prilikom obolevanja od koronavirusne bolesti kovid-19.

Bonus video:

10:05

Kristijan objavljuje knjigu koja će sve šokirati: Otkriću imena pevačica i političara

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.