PLASTIČNI OTPAD NA DEPONIJI NA ISTOKU ŠRI LANKE SMRTONOSAN ZA SLONOVE! Još 2 nesrećne životinje pronađene MRTVE
Slon, Foto: EPA/Esteban Biba

TUGA

PLASTIČNI OTPAD NA DEPONIJI NA ISTOKU ŠRI LANKE SMRTONOSAN ZA SLONOVE! Još 2 nesrećne životinje pronađene MRTVE

Gladni slonovi traže otpad na deponiji, konzumirajući plastiku, kao i oštre predmete koji oštećuju njihov probavni sistem

Objavljeno: 14:57h

Ekolozi i veterinari su upozorili da je plastični otpad na otvorenoj deponiji na istoku Šri Lanke smrtonosan za slonove u tom regionu, pošto su još dva pronadjena mrtva tokom vikenda.

Oko 20 slonova je umrlo u poslednjih osam godina pošto su pojeli plastično smeće na deponiji u selu Palakadu u okrugu Ampara, oko 210 kilometara istočno od glavnog grada Kolomba.

Pregledima uginulih slonova utvrdjeno je da su progutali velike količine nerazgradive plastike pronađene na deponiji.

Veterinari su naveli da su u uginulim životinjama našli jedino polietilen, omote za hranu, plastiku, druge nesvarljive materijale i vodu, a da hranu koju slonovi inače jedu nisu jasno videli.

Slonovi su poštovane životinje u Šri Lanki, ali su i ugroženi. Broj slonova u toj zemlji smanjen je sa oko 14.000 u 19. veku na 6.000 u 2011. godini.

Oni su veoma ranjivi zbog gubitka i degradacije njihovog prirodnog staništa. Mnogi se približe ljudskim naseljima u potrazi za hranom, a neke ubiju lovokradice ili poljoprivrednici, gnevni zbog štete koju naprave na njihovim usevima.

Gladni slonovi traže otpad na deponiji, konzumirajući plastiku, kao i oštre predmete koji oštećuju njihov probavni sistem.

Slonovi tada prestaju da jedu i postaju preslabi da bi mogli da stoje. Kada se to dogodi, oni ne mogu da konzumiraju hranu ili vodu, što ubrzava njihovu smrt.

Vlada je 2017. godine najavila da će reciklirati smeće sa odredjenih deponija i da će oko njih podići električne ograde kako bi sprečila slonove da gutaju plastiku. Ali nijedna od tih mera nije u potpunosti sprovedena.

U Šri Lanki postoje 54 deponije u zonama sa divljim životinjama, a u njihovoj blizini se kreće oko 300 slonova.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.