MOŽDA STE IM JEDINA NADA TOKOM LEDENIH DANA! Pomozite životinjama da prežive zimu
Pas, Foto: Profimedia

pomoć

MOŽDA STE IM JEDINA NADA TOKOM LEDENIH DANA! Pomozite životinjama da prežive zimu

Treba da znate i da je antifriz smrtonosni otrov za životinje, i to privlačan, zbog slatkog ukusa

Objavljeno:

Dok brojimo poslednje korake tokom ledenih dana da uđemo u topli dom, gde nas, možda čeka naša kuca, maca ili papagaj, zaobići ćemo sigurno i neku napuštenu, šćućurenu životinju koja sa ulice nema gde. Ovo je najteže vreme za napuštene ljubimce...

Ali, životinje mogu da prežive sve, pa i ledene dane, što ne znači da ne treba da se brinemo o njima. Možda će neke od njih proleće dočekati samo zahvaljujući obroku koji smo im pružili, vodi ili skloništu.

1 / 3 Foto: Profimedia

Mršave i gladne životinje mnogo teže će podneti zimu, kako zbog infekcija, tako i zbog toga što će dodatnu energiju morati da troše na pronalaženje hrane.

- Pružanje sveže, čiste hrane i vode napuštenim životinjama može im pomoći da prežive hladnoću, zato što će utrošiti manje energije u pronalaženju hrane. Dobro uhranjena životinja takođe je bolje pripremljena za borbu protiv bolesti i infekcija. Izbegavajte konzerviranu hranu jer je veća verovatnoća da će se zalediti kada temperatura padne. I iz istog razloga često proveravajte izvore vode. Stavljanjem vode napolje i čestim menjanjem da se ne bi zaledila, poštedećete lokalne životinje mnogo patnje - objašnjavaju u Orki (ORCA) organizaciji koja se brine o prirodi i dobrobiti životinja.

Naravno, pomoć životinji možete pružiti i tako što ćete je privremeno ili trajno smestiti u vaš dom. Ali, u tom slučaju, obavezno pozovite i veterinara da pregleda životinju. Ako nemate želju ili mogućnosti, ipak joj možete obezediti bolji život i na ulici. Dovoljna je jedna kutija i malo slame.

- Možete da joj pomognete da preživi hladnoću pružajući joj sklonište poput čvrste kartonske kutije obložene slamom. Ne zamarajte se sa peškirima i pokrivačima jer će se tokom nevremena pokvasiti i zamrznuti - objašnjavaju u Orki.

Osim toga, treba da znate i kako da ne naškodite napuštenim ljubimcima.

Automobili su sigurno mesto za beg od hladnoće, naročito mačkama, ali mogu za njih da budu kobne klopke.

- Prostor oko motora vašeg automobila je toplo, suvo i sigurno mesto gde male životinje mogu da pronađu utočište. Poznato je da se mačke i druge sitne životinje, tokom zime, mogu uvući i zaspati ispod haube automobila. Da ih ne biste povredili, pre nego što upalite automobil, pokucajte po haubi ili udarite nogom gume automobila kako biste probudili životinju iz sna i podstakli je da pobegne. Ovo je posebno važno, ukoliko u vašem okruženju ima napuštenih mačaka ili vidite tragove mačjih šapica na automobilu.

Treba da znate i da je antifriz smrtonosni otrov za životinje, i to privlačan, zbog slatkog ukusa.

- Pažljivo čistite i brišite prosute hemikalije (posebno antifriz) i čuvajte ih zatvorene. Ukoliko je moguće, umesto prizvoda za hlađenje izrađenih na bazi etilen glikola, koristite one na bazi propilen glikola koji ako su progutani u manjim količinama, neće oštetiti zdravlje ljubimaca, napuštenih i divljih životinja ili vaše porodice - naglašavaju u Orki.

Kada su u pitanju ptice, one jesu divlje životinje, ali zimi traže hranu koju im možete i sami pružiti. Ali, hleb nije za njih dobra usluga. Zapravo, beli hleb šteti i ljudima, ali za ptice je on poseban problem.

- Hleb je prvenstveno ugljeni hidrat koji, iako će napuniti ptičji stomak i ublažiti glad, ne pruža mnogo hranljivih vrednosti. Isto važi i za slične proizvode, poput lepinja, peciva, krekera, čipsa, pereca, kolačića, žitarica i krofni. Prihrana ptica visokokaloričnom, punomasnom hranom tokom zime, može im mnogo pomoći u očuvanju telesne toplote i zdravlja. Suncokretovo seme, proso i kikiriki su odličan izbor za punjenje hranilica za ptice zimi. Oni obezbeđuju visoke masti i kalorije koje su pticama potrebne. Ono što je važno je da budu sveži, nepečeni i nesoljeni - objašnjavaju u Orki.

Ptice će se vraćati na mesto gde su našle hranu, pa možete napraviti i stalne hranilice. Ali, neke ptice radije biraju hranu sa tla, tako da, osim u hranilice, možete posuti malo semenja i po zemlji.

Pticama je, takođe, uvek potrebna i voda.

Novi centar za zbrinjavanje životinja u Rakovici

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas radove na uređenju novog Centra za zbrinjavanje životinja organizacije "Animal rescue" u Rakovici koja godišnje spasi oko 1.000 životinja i poručio da će Grad nastaviti da pomaže svim organizacijama koje su društveno odgovorne.

Vesić je podsetio na period kada je ta organizacija ostala bez prostora za životinje i rekao da je Grad tada rešio njihov problem pronalaskom novog objekta u kojem mogu da ostanu trajno i da rade na promociji odgovornog vlasništva i zaštiti životinja.

- Zahvalan sam ljudima iz ove organizacija koji spasu godišnje oko 1.000 životinja, pomažu ljudima kada njihovu ljubimci upadnu u šahte, bunare, ili se dogodi neka rizična situacija - rekao je Vesić.

Prema rečima zamenika gradonačelnika, uređenje novog Centra za zbrinjavanje životinja koji ima više od 500 kvadrata finansiraju Grad Beograd i opština Rakovica.

- Srećan sam što će ovde biti ne samo novo mesto za životinja koje će biti spasene i čekati svoje udomljenje, već i mesto gde će se održavati edukativni seminari - rekao je Vesić.

Naveo je da će radovi trajati 40 dana, a da će nakon toga biti poznate sve aktivnosti kojima će se organizacija baviti u novom Centru, a tiču se promocije odgovornog vlasništva, obuke budućih vlasnika pasa, mačaka i drugih kućnih ljubimaca.

- Radimo na tome da se pojača svest ljudi da imati kućnog ljubimca znači - imati živo biće, prema kome ne možete da se ponašate kako želite, već morate da budete odgovorni za njegov život", kaže Vesić.

Dodao je i da će Grad nastaviti da pomaže sve organizacije koje su društveno odgovorne i koje čine dobre stvari za društvo.

Iz organizacije za spasavanje životinja "Animal rescue" Aleksandar Gavrić zahvalio je Gradu i zameniku gradonačelnika na pomoći da se preuredi prostor za životinje i istakao da je posebno zadovoljan što će pored spasavanja životinja u njemu biti organizovane i razne edukacije.

- Posebno nam je važno što ćemo moći da radimo edukaciju ne samo građana, već i drugih organizacija, prenosimo znanja i iskustva koja mi stičemo na međunarodnim kongresima - kaže Gavrić.

Predsednik opštine Rakovica Miloš Simić rekao je da su u toj opštini napravljena dva parka za životinje i izrazio nadu da će se u narednom periodu, dodatnim edukacijama i kontrolom neodgovornih vlasnika životinja smanjiti broj pasa lutalica u Beogradu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.