PRODUŽENE RESTRIKTIVNE MERE SA RUSIJOM! Savet EU doneo važnu odluku
Evropska unija, Foto: Profimedia

odnosi

PRODUŽENE RESTRIKTIVNE MERE SA RUSIJOM! Savet EU doneo važnu odluku

Sankcije takođe zabranjuju direktan ili indirektan uvoz, izvoz ili transfer svih materijala vezanih za odbranu i uspostavljaju zabranu robe

Objavljeno:

Savet EU odlučio je danas da do 31. jula 2022. godine produži restriktivne mere usmerene na određene privredne sektore Ruske Federacije.

Sankcije su prvi put uvedene 31. jula 2014. kao odgovor na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini, a ograničavaju određenim ruskim bankama i kompanijama pristup primarnim i sekundarnim tržištima kapitala EU i zabranjuju i druge oblike finasijske pomoći i posredovanja prema ruskim finansijskim institucijama.

Sankcije takođe zabranjuju direktan ili indirektan uvoz, izvoz ili transfer svih materijala vezanih za odbranu i uspostavljaju zabranu robe dvostruke namene za vojnu upotrebu ili krajnjih vojnih korisnika u Rusiji.

Rusiji se ograničava i pristup određenim osetljivim tehnologijama koje se mogu koristiti u ruskom energetskom sektoru, na primer, u proizvodnji i istraživanju nafte.

Odluka o produžetku restriktivnih mera doneta je nakon poslednje procene primene sporazuma iz Minska postignutog 2015. godine u cilju prekida vatre i stabilzacije situacije u Ukrajini.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media