AMERIKANCI OTVARAJU ŠTAB U ALBANIJI! Otkriveno sve o njemu
Vojnici, Foto: EPA/JALIL REZAYEE

doneta odluka

AMERIKANCI OTVARAJU ŠTAB U ALBANIJI! Otkriveno sve o njemu

On je dodao i da je odluka doneta kao deo tekućih napora na jačanju sposobnosti snaga za specijalne operacije kao ključnog kamena za regionalnu stabilnost

Objavljeno:

SAD će u toku nedelje u Albaniji rasporediti štab za specijalne operacije, koji će funkcionisati na rotacionoj osnovi. Sagovornici Kurira ocenjuju da je ovo jačanje američkog prisustva u regionu odgovor SAD na sve veći uticaj Rusije na Balkanu.

U američkoj Komandi za specijalne operacije u Evropi sa sedištem u Štutgartu su saopštili da je cilj ovog štaba da se osigura povećana koordinacija sa albanskim saveznicima, ali i da se uspostavi pristup transportnim čvorištima na Balkanu i veća logistička fleksibilnost.

- Sposobnost brzog kretanja i obuke unutar Balkana, u bliskoj saradnji sa drugim savezničkim i partnerskim snagama, učinila je Albaniju najboljom lokacijom za ove napore - rekao je general-major David H. Tabor, komandant američke Komande za specijalne operacije u Evropi.

On je dodao i da je odluka doneta kao deo tekućih napora na jačanju sposobnosti snaga za specijalne operacije kao ključnog kamena za regionalnu stabilnost.

- Američka Komanda specijalnih operacija u Evropi donela je odluku da locira napredni štab snaga za specijalne operacije na rotacionoj osnovi u Albaniji. Odluka je doneta u bliskoj saradnji s Ambasadom SAD u Tirani i na poziv albanske vlade. Albanija je najbolja lokacija jer pruža mogućnost brzog kretanja unutar regiona - naglasio je Tabor.

Ipak, kako su za Kurir rekli stručnjaci upućeni u geopolitička dešavanja u regionu, glavni razlog formiranja i raspoređivanja ovog štaba u Albaniji je sve veće prisustvo i uticaj Rusije u regionu.

To je potvrdio i bivši načelnik Generalštaba Oružanih snaga Albanije Bardilj Kolčaku, koji je rekao da je ovo dobra vest i da osnivanje štaba dolazi u ne tako mirnom trenutku za region.

- To je odgovor za sve, i za ruske i kineske uticaje. Dat je direktan odgovor Rusiji i uticajima koje preko Beograda želi da ima u regionu. Ovo je trenutak da pokažemo svima onima koji imaju loše namere i koji su agresivni prema našem regionu da dobro razmisle. Svako treba dobro da razmisli, da region ima samo jednu NATO i EU destinaciju - istakao je Kolčaku.

Analitičar
Analitičarfoto: Printscreen Kurir tv

Vojni analitičar Vlade Radulović za Kurir kaže da su određeni delovi snaga za specijalne operacije već neko vreme prisutni u regionu.

- Sa tog aspekta ne bi trebalo naročito mistifikovati najavljenu vest. Ono što je novina jeste upravo formiranje štaba, ali za sada nema pouzdanih informacija o broju pripadnika koji će biti raspoređeni u Albaniji. Amerika je označila naš region kao prostor sa izrazitim malignim uticajem Rusije, pa u skladu sa tim treba posmatrati i ovakve poteze, tako da se sve može posmatrati kroz prizmu zategnutih odnosa Vašingtona i Moskve - objašnjava Radulović.

SAD, inače, već imaju 600 vojnika stacioniranih na Kosovu, a osnivanjem i raspoređivanjem ovog štaba u Albaniji njihovo prisustvo u regionu biće još veće.

Inače, američke specijalne snage su elitne jedinice često raspoređene za protivterorističke operacije, tajne operacije i izvidačke operacije. Svojevremeno je iz Komande za specijalne operacije saopšteno da je njihova uloga "suprostaviti se malignim uticajima, izgraditi interoperabilnost, brzo odgovoriti na nove pretnje i, ako je potrebno, poraziti agresiju".

Ljuban Karan

Obaveštajno nadmudrivanje i mini-akcije

Ljuban Karan, bivši operativac KOS, za Kurir naglašava da isturanje štaba na neku teritoriju podrazumeva brzo donošenje odluka i što bolje sagledavanje terena, a sve u službi nekih budućih sukoba koji se planiraju.

- Ti sukobi ne moraju i najčešće nisu konvencionalni, već hibridni i uključuju obaveštajno nadmudrivanje, neke mini-akcije, pa čak i mala konvencionalna dejstva. Ono što je problem tu jeste činjenica da to što je za SAD mali konvencionalni sukob za nas može da bude i te kako veliki - objašnjava Karan.

Dodaje da je zanimljivo i uporno američko pominjanje "malignog uticaja Rusije":

- Već sama upotreba reči "maligni" je jedan vid hibridnog sukoba i propagandnog rata jer upravo ta reč kod masa izaziva odbojnost. Pritom, oni nikada nisu objasnili šta to znači. Ali to i nije važno, važan je efekat koji će konstantna i česta upotreba tog termina izazvati.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.