SAMIT RUSIJE I AMERIKE PROTEKAO BEZ KOMPROMISA!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

DELEGACIJE

SAMIT RUSIJE I AMERIKE PROTEKAO BEZ KOMPROMISA!

Samit je održan u Ženevi, a dve strane su predvodili Vendi Šerman, zamenica državnog sekretara SAD, i Sergej Rjapkov, zamenik šefa ruske diplomatije

Objavljeno:

Sastanak delegacija dve supersile održan u Ženevi protekao je bez postizanja kompromisa koji bi doveo do smanjenja napetosti.

Ključna nedelja za odnose između Rusije i Zapada počela je samitom Rusija - Amerika o bezbednosnim garancijama, a kao što se i moglo naslutiti, protekao je bez postizanja kompromisa koji bi doveo do deeskalacije napetosti na istoku Evrope!

Samit je održan u Ženevi, a dve strane su predvodili Vendi Šerman, zamenica državnog sekretara SAD, i Sergej Rjapkov, zamenik šefa ruske diplomatije.

Pritisci i saveznici

Razgovori delegacija vođeni su u prostorijama Stalne misije SAD u Ženevi, a još i pre početka dve strane su bile čvrsto pri svojim stavovima koji su nagoveštavali da sporazum neće biti postignut.

Prvi susret delegacija usledio je na večeri u nedelju uveče, a formalno samit je održan juče. Šef ruske delegacije je uoči dolaska u Švajcarsku rekao da Rusija neće učiniti nikakve ustupke pod pritiskom SAD, kao i da postoji rizik da se razgovori brzo okončaju:

Neće biti obojene revolucije - Putin: Po obrascu s Majdana

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su demonstranti u Kazahstanu pokušali po obrascu s Majdana da izvrše puč, misleći na proteste i haos koji su doveli do smene vlasti u Ukrajini 2014.

- Tehnologija s Majdana je isprobana u Kazahstanu. Pretnja nije došla od spontanih protesta zbog povećanja cena goriva, već zbog činjenice da su destruktivni unutrašnji i spoljašnji faktor preuzeli glavnu reč i iskoristili situaciju. Nećemo dozvoliti takozvane obojene revolucije, rekao je Putin na sastanku čelnika članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), vojnog saveza nekoliko bivših sovjetskih država.

- Ništa ne mogu da isključim, to je vrlo mogući scenario. Amerikanci ne treba da imaju nikakve iluzije tim povodom. Naravno, nećemo činiti nikakve ustupke pod pritiskom i pretnjama koje neprestano stvaraju zapadni učesnici predstojećih pregovora - rekao je Rjapkov.

Na Tviteru se oglasila Vendi Šerman, koja kao da je želela da potvrdi da sporazum nije moguć i pre početka razgovora.

- Amerika će na sastanku bilateralnog dijaloga o strateškoj stabilnosti s Rusijom saslušati stavove Rusije i izneti svoje, ali neće razgovarati o bezbednosti Evrope bez svojih saveznika i partnera, navela je ona.

Jens Stoltenberg - Ukrajina ima pravo da se brani

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, upozorio je da Ukrajina ima pravo da se brani i da će Rusija skupo platiti ako se odluči da upotrebi silu.

- Moramo da dođemo do političke rezolucije i izbegnemo rat. Ali moramo da budemo spremni i da Rusija ponovo izabere da upotrebi oružanu silu, izabere sukob umesto saradnje. I zato moramo poslati veoma jasnu poruku Rusiji da smo jedinstveni u stavu da će u tom slučaju skupo platiti, izjavio je Stoltenberg.

Samit o bezbednosnim garancijama je predložila Moskva, koja je ranije Vašingtonu i NATO predala nacrte bezbednosnih dokumenata u kojima se zahteva da Alijansa ne primi u članstvo Ukrajinu i druge zemlje koje su nekada bile deo SSSR, kao i da odustane od razmeštanja snaga i vojne opreme u centralnoj i istočnoj Evropi.

Serija sastanaka

Iz Vašingtona je ranije poručeno da je Amerika spremna da razgovara o kontroli naoružanja, jačanju poverenja, većoj transparentnosti i smanjenju rizika - ako Rusija zauzme konstruktivan stav.

Moskva zasad odbija zahtev da povuče vojsku s granice sa Ukrajinom uz obrazloženje da "može da raspoređuje vojsku gde želi na svojoj teritoriji" i da je to odgovor na neprijateljske poteze NATO.

Nakon razgovora u Ženevi za sredu je planiran sastanak delegacija Rusije i NATO u Briselu, a potom će se u četvrtak u Beču održati sastanak Rusije i OEBS.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.