TOKOM NEMIRA U KAZAHSTANU UHAPŠENO SKORO 8.000 LJUDI: Najgore NASILJE u postsovjetskoj istoriji te zemlje!
Protest, Foto: Profimedia

PROTESTI PRERASLI U NASILJE

TOKOM NEMIRA U KAZAHSTANU UHAPŠENO SKORO 8.000 LJUDI: Najgore NASILJE u postsovjetskoj istoriji te zemlje!

Vojni savez predvođen Rusijom planira u ponedjeljak razgovarati o situaciji u Kazahstanu nakon nemira u toj srednjoazijskoj države

Objavljeno:

Kazahstanske snage sigurnosti su do danas ukupno 7.939 osoba zbog prošlosedmičnih nemira koji su se pretvorili u najgore nasilje u postsovjetskoj istoriji te srednjoazijske zemlje, javlja Rojters pozivajući se na saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Mirni protesti protiv poskupljenja goriva prerasli u nasilje, a vladine zgrade bile su nakratko okupirane, a u nekoliko gradova i zapaljene.

Vlasti su za nasilje okrivile „ekstremiste“ i „teroriste“ od kojih su neki, kako tvrde, stranci.

Bivši čelnik Odbora za nacionalnu sigurnost Karim Masimov pritvoren je prošle sedmice pod sumnjom za izdaju, nekoliko dana nakon što ga je predsednik Kasim-Žomart Tokajev smenio, piše FoNet.

Tokajev je razrešio i članove svog kabineta i izdao naredbu da se puca bez upozorenja kako bi okončao nemire i proglasio vanredno stanje.

On je od vojnog bloka predvođenog Rusijom zatražio da pošalje vojnike, za koje vlada kaže da su raspoređeni da čuvaju strateške objekte.

1 / 6 Foto: Profimedia

Tokom sukoba su, prema izveštajima ruskih i državnih medija, ubijene 164 osobe, ali zdravstvene i policijske vlasti nisu potvrdile taj broj.

Vojni savez predvođen Rusijom planira u ponedjeljak razgovarati o situaciji u Kazahstanu nakon nemira u toj srednjoazijskoj državi.

Države članice Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) planiraju video vezom održati sastanak, prema izveštajima Kremlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin planira da učestvuje u razgovorima.

Kremlj kaže da će savez razgovarati o "merama za normalizaciju situacije" u Kazahstanu.

Osim Rusije i Kazahstana, članice saveza su još Armenija, Bjelorusija, Kirgistan i Tadžikistan.

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokayev zatražio je pomoć od CSTO-a nakon što su izbili masovni neredi u autoritarnoj bivšoj sovjetskoj republici, prenosi dpa.

Bonus video:

07:19

Stručnjak se protivi tome da se njegovi drugari izvuku: GDE JE TAJ TELEFON!?

(Espreso/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.