KORONA VIRUS OSTAVLJA OŽILJKE NA BUBREŽNOM TKIVU? Rezultati studije otkrili nove informacije!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

KORONA VIRUS OSTAVLJA OŽILJKE NA BUBREŽNOM TKIVU? Rezultati studije otkrili nove informacije!

Naučnici tvrde da tako oštećeno bubrežno tkivo u inficiranim bubrezima može ukazivati na potencijalno dugoročno oštećenje organa

Objavljeno:

Dosad su naučnici tvrdili da virus koji uzrokuje kovid 19 uglavnom pogađa pluća, ali nova studija ukazuje na to da posledica zaraze koronavirusom može biti oštećenje bubrega koje kod nekih pacijenata rezultira i trajnim posledicama.

Oštećenje bubrega zbog posledica koronavirusa nastaje kada virus SARS-CoVa-2 inficira bubrege zbog čega nastaju ožiljci na tkivu, a to su u novoj studiji dokazali naučnici iz nemačke klinike RWTH Uniklinik u Ahenu i holandski stručnjaci iz Univerzitetskog medicinskog centra Radboud.

Istraživanje nemačkih i holandskih naučnika pokazalo je da kovid 19 uzrokuje direktno oštećenje ćelija unutar bubrega, doprinoseći ožiljcima tkiva ili fibrozi bubrega.

Naučnici tvrde da tako oštećeno bubrežno tkivo u inficiranim bubrezima može ukazivati na potencijalno dugoročno oštećenje organa.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Da bi proučili efekat SARS-CoVa-2 na bubrege, nemački i holandski stručnjaci su upotrebili bubrežno tkivo 62 pacijenta koji su zbog kovida boravili na Odeljenju za intenzivnu negu. Radilo se o 61 obdukcijskom uzorku i jednoj biopsiji.

Potom su uporedili tkivo bubrega pacijenata s kovidom i tkivo ostalih pacijenata koji su u bolnici boravili zbog problema s plućima koji nisu bili povezani s kovidom i tkivo grupe zdravih ljudi.

Ustanovili su da je bubrežno tkivo pacijenata obolelih od kovida 19 imalo mnogo više ožiljaka nego ostala tkiva koja su analizirali.

Rezultate studije objavljeni su u časopisu Cell Stem Cell.

(Espreso/RTCG)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.