ITALIJA UVELA NOVE MERE: Obavezna vakcinacija za sve starije od 50 godina
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

KORONAVIRUS MERE

ITALIJA UVELA NOVE MERE: Obavezna vakcinacija za sve starije od 50 godina

Vlada je 29. decembra već rešila da traži propusnicu o vakcinaciji od 10. januara u saobraćaju, hotelima, terasama restorana, na sajmovima i kongresima kao u bazenima i fiskulturnim salama

Objavljeno:

Italijanska vlada suočena sa jakim skokom broja zaraženih korona virusom, odlučila je da uvede obaveznu vakcinaciju za sve osobe starije od 50 godina.

"Hoćemo da zaustavimo krivu zaraza i podstaknemo Italijane koji se još nisu vakcinisali da to urade", rekao je premijer Mario Dragi, prenela je vlada u saopštenju.

Rekao je da intervenišu pre svega na starosnim grupama koje su pod većim rizikom odlaska u bolnicu da bi se smanjio pritisak na bolnice i spasli životi.

Ovim ukazom se uvodi obavezna vakcinacija za osobe starije od 50 godina koje ne rade i posedovanja propusnice o vakcini od 15. februara za sve zaposlene starije od 50 godina, kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

Svodi se na to da svi stariji od 50 godina moraju biti vakcinisani zato što se vakcinska propusnica dobija samo kada je neko potpuno vakcinisan ili se izlečio od kovida. Italija sa 59 miliona stanovnika ima 28 miliona stanovnika starijih od 50 godina, prema Nacionalnom institutu za statistiku (Istat).

Vlada je 29. decembra već rešila da traži propusnicu o vakcinaciji od 10. januara u saobraćaju, hotelima, terasama restorana, na sajmovima i kongresima kao u bazenima i fiskulturnim salama.

Do sada je za ulazak na voz ili avion bio dovoljna osnovna zdravstvena propusnica koja se mogla dobiti uz vakcinaciju ali takodje i uz negativan kovid test.

Propusnica o vakcini već se traži za neke profesionalne kategorije kao što je zdravstveno osoblje, nastavno osoblje i snage bezbednosti.

Suočena, kao i njeni susedi, sa velikim skokom broja zaraženih zbog omikron soja virusa, Italija je poslednjih dana beleži visoke brojeve novozaraženih, više od 189.000 danas, i više od 170.000 u utorak. Ukupno je više od 1,4 milion ljudi pozitivno na virus u Italiju.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.