PRONAĐENI OTISCI STOPALA U VELSU: Pripadali su DINOSAURUSU, tamo je KROČIO pre 200 MILIONA GODINA! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

otkriće!

PRONAĐENI OTISCI STOPALA U VELSU: Pripadali su DINOSAURUSU, tamo je KROČIO pre 200 MILIONA GODINA! (VIDEO)

Njihova otkrića su takođe otkrila informacije o ponašanju dinosaurusa, po pitanju načina na koji su koračali, i kretali se u grupama

Objavljeno:

Veruje se da otisci stopala otkriveni na plaži u Velsu pripadaju ranim dinosaurusima od pre 200 miliona godina, rekli su eksperti.

Paleontolozi u londonskom Prirodnjačkom muzeju su rekli da se veruje da otisci, koji datiraju iz perioda Trijaze, pripadaju ranim sauropodima ili njihovim rođacima.

,,Znamo sa su rani surapodi tada živeli u Britaniji, jer su kosti Camelotie, vrlo ranog saurapoda, pronađeni u samersetskim stenama iz istog perioda," rekla je u izjavi doktorka Suzana Meidment, paleontološkinja koja je prisustvovala istraživanju, i priložila je otkrića.

,,Verujemo da su otisci koje smo zapazili u Penartu bili ujednačeno odvojeni što nas je navelo da pretpostavimo da je životinja hodala. Takođe smo primetili nesklad ivica gde je blato bilo nagurano. Ove strukture su karakteristične za aktivne pokrete po mekoj zemlji," rekao je Beret, drugi paleontolog koji je vršio istraživanje, u izveštaju.

Njihova otkrića su takođe otkrila informacije o ponašanju dinosaurusa, po pitanju načina na koji su koračali, i kretali se u grupama.

,,Ovi otisci nisu naročito česti u svetu, pa zato verujemo da je ovo zanimljiv dodatak našem znanju o životu u trijaznom periodu u Ujedinjenom kraljevstvu. Zapisi o trijaznim dionosaurusima u ovoj zemlji su prilično kratki, i zato sve što pronađemo dodaje upotpunjuje sliku onoga što se dešavalo u to vreme," rekao je Beret.

Otisci stopala će ostati na plaži sve dok ih plima ne izbriše, rekli su iz muzeja.

Bonus video:

00:14

Aleksandar Vučić obišao kasarnu Rastko Nemanjić u Pančevu

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.