JEMESNKI HUTI POTVRDILI DA SU OTELI BROD! Prevozio vojnu opremu?
Brod, Foto: Profimedia

POTVRĐENO

JEMESNKI HUTI POTVRDILI DA SU OTELI BROD! Prevozio vojnu opremu?

Šiitski Iran i sunitska Saudijska Arabija su rivalske snage u regionu

Objavljeno:

Jemenski Huti pobunjenici potvrdili su danas da su oteli brod koji je plovio pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crvenom moru, navodeći da je prevozio "vojnu opremu".

Brod je ušao u jemenske vode bez bilo kakve dozvole i neprijateljski je delovao, napisao je na Tviteru portparol jemenskih pobunjenika.

Vojna koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom koja podržava vlasti u Jemenu, optužila je danas jemenske Huti pobunjenike da su u Crvenom moru "oteli" brod koji plovi pod zastavom Emirata.

Kako je navela koalicija brod je prevozio opremu namenjenu poljskoj bolnici u jemenskom arhipelagu Sokotro.

Brod "Ravabi" koji plovi pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata otet je u nedelju 23.57 ; (21.57 po srednjoevropskom vremenu) dok je plovio kod provincije Hodeida, na zapadu Jemena, rekao je portparol koalicije.

Saudijska Arabija interveniše u Jemenu od 2015. godine na čelu vojne koalicije sastavljene muslimanskih zemalja kojima je cilj da podrže jemenske vladine snage naspram Huti pobunjenika, koje podržava Iran.

Šiitski Iran i sunitska Saudijska Arabija su rivalske snage u regionu.

Sukob izmedju koalicije i pobunjenika eskalirao je poslednjih nedelja, saudijska avijacija povećala je broj vazdušnih napada na teritorije pod kontrole Hutija u Jemenu, zemlji koja se graniči sa Saudijskom Arabijom. Huti su pojačali napade raketama i dronovima na Saudijsku Arabiju.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.