U RUKAMA POBUNJENIKA: Aerodrom u Sani zatvoren za humanitarne letove zbog vazdušnih napada
Ilustracija, Foto: Profimedia

zatvoren

U RUKAMA POBUNJENIKA: Aerodrom u Sani zatvoren za humanitarne letove zbog vazdušnih napada

Koalicija je sinoć potvrdila da je pokrenula precizne i ograničene vazdušne napade na legitimne vojne mete na medjunarodnom aerodromu u Sani

Objavljeno:

Aerodrom u Sani, glavnom gradu Jemena, koji je u rukama pobunjenika, zatvoren je i za avione međunarodnih humanitarnih organizacija i UN-a zbog vazdušnih napada vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, objavio je danas jedan tamošnji zvaničnik.

Koalicija je u Jemenu od 2015. godine radi podrške Vladi protiv Huti pobunjenika, koje podržava veliki saudijski rival Iran. Huti su zauzeli glavni grad Sanu 2014. godine i počeli rat koji je izazvao jednu od najvećih humanitarnih kriza u svetu.

Zbog vazdušnih udara koalicije usmerenih na pobunjenike, aerodrom više ne može da primi avione UN i međunarodnih humanitarnih organizacija, rekao je za Frans pres zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime.

On je pozvao UN da izdejstvuje da se zaustave napadi da bi aerodrom ponovo mogao da funkcioniše.

Koalicija je sinoć potvrdila da je pokrenula precizne i ograničene vazdušne napade na legitimne vojne mete na medjunarodnom aerodromu u Sani.

Ta operacija izvedena je kao odgovor na pretnje i upotrebu aerodromske infrastrukture za izvođenje prekograničnih napada, navela je koalicija u saopštenju koje je prenela zvanična saudijska novinska agencija SPA.

Koalicija je napala šest meta na aerodromu, među kojima lokacije sa kojih se upravlja napadima dronovima s eksplozivom i mesta gde se obučavaju "teroristički elementi" da upravljaju tim dronovima, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da ti napadi ne ugrožavaju operativne kapacitete aerodroma i da su u skladu sa medjunarodnim humanitarnim pravom.

Iako je glavni grad Sana, kao i veći deo severnog Jemena, pod kontrolom pobunjenika, Saudijska Arabija kontroliše ceo vazdušni prostor te zemlje.

Civilnim avionima već je zabranjeno korišćenje aerodroma, a Saudijci su dozvolili samo humanitarne letove, pošto 80 odsto stanovnika Jemena zavisi od medjunarodne pomoći.

Prema UN, u ratu u Jemenu do sada je stradalo 377.000 ljudi, od kojih oko 227.000 zbog posrednih posledica konflikta kao što je nedostatak vode i hrane.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.