ŽOZEP BORELJ: Uslovi Rusije NEPRIHVATLJIVI, nema pregovora bez NAS!
Žozep Borelj, Foto: Profimedia

VISOKI PREDSTAVNIK EU

ŽOZEP BORELJ: Uslovi Rusije NEPRIHVATLJIVI, nema pregovora bez NAS!

Osvrnuvši se na moguće ustupke Rusiji, Borelj je rekao da će se to videti, ali da EU "ne može da pravi kompromise u slučaju osnovnih principa"

Objavljeno:

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj, okarakterisao je kao neprihvatljive uslove o bezbednosnim garancijama koje je predstavila Rusija.

On je upozorio da se pregovori o tome ne mogu odvijati bez učešća EU.

"Svako ko želi da pregovara o budućoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi trebalo bi da razgovara sa Evropljanima. Evropska bezbednost je naša bezbednost, ovde se radi o nama", izjavio je Borelj u intervjuu za nemački list "Velt".

Žozep Borel
foto: EPA/ANDREJ CUKIC

O toj temi, kako je naveo, ne mogu da pregovaraju samo dve države - SAD i Rusija ili NATO i Rusija - "čak i ako Moskva to tako zamišlja".

"Sada nije posleratni period. Postoje neke evropske države koje nisu članice NATO-a. Ne bi trebalo da postoji Jalta-2 (Jaltska konferencija savezničkih sila 1945. godine), a ako (dođe do pregovora), onda bi to trebalo da bude Helsinki-2", smatra šef evropske diplomatije.

"Ako Moskva, kako je najavljeno, namerava da od januara razgovara o bezbednosnoj arhitekturi u Evropi i bezbednosnim garancijama, onda je to pitanje koje se tiče ne samo Amerike i Rusije. EU treba da učestvuje u tim pregovorima, jer takvi pregovori imaju smisla samo ako će se voditi u bliskoj saradnji i uz učešće EU", naglasio je Borelj.

On je dodao i da američki državni sekretar Entoni Blinken deli ovo mišljenje.

"Rusija želi da govori o evropskoj bezbednosnoj arhitekturi bez uključivanja EU - ovo je apsurdno. Mi to ne prihvatamo", izjavio je on.

Borelj navodi i da je ruska strana prvi put predstavila svoj dnevni red u pisanoj formi, odnosno u formi ugovora.

"Pre toga se ovo nikada nije dešavalo. Ovo rade samo pobednici - oni kažu ovo su moji uslovi. Zahtevanje bezbednosnih garancija i okončanje širenja EU i NATO-a na istok je čisto ruska agenda sa potpuno neprihvatljivim uslovima, posebno u pogledu Ukrajine", tvrdi Borelj.

On je napomenuo da ako do pregovora, kako je planirano, dođe, onda treba razgovarati ne samo o Ukrajini i širenju Alijanse.

"Moramo razgovarati o svim kršenjima ugovora od usvajanja Helsinškog završnog akta 1975. godine. Ne slažemo se sa mnogim dešavanjima u ruskoj spoljnoj politici i nekim događajima koje Moskva smatra svojom unutrašnjom stvari", izjavio je u intervjuu Borelj.

Među takvim dogadajima, on je naveo pitanje poštovanja ljudskih prava u Ruskoj Federaciji i situaciju oko Alekseja Navaljnog.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Takva pitanja takođe treba pokrenuti tokom pregovora sa Moskvom", rekao je Borelj.

Osvrnuvši se na moguće ustupke Rusiji, Borelj je rekao da će se to videti, ali da EU "ne može da pravi kompromise u slučaju osnovnih principa".

"Teritorijalni integritet i pravo suverene države da sama odlučuje o pitanju saradnje sa drugim zemljama su principi o kojima se ne može pregovarati", zaključio je Borelj.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.