DIGITALNO ODMOTANO 3.500 MUMIFICIRANO TELO FARAONA: Evo šta je otkriveno, NEVEROVATNO! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

otkriće

DIGITALNO ODMOTANO 3.500 MUMIFICIRANO TELO FARAONA: Evo šta je otkriveno, NEVEROVATNO! (FOTO)

Koristili su neinvazivnu digitalnu tehnologiju skeniranja i uz pomoć trodimenzionalne kompjuterizovane tomografije (CT) proučili unutrašnjost mumije

Objavljeno:

Naučnici iz Kaira uspeli su da digitalno odmotaju 3.500 staro mumificirano telo egipatskog faraona Amenhotepa i otkriju do sada nepoznate detalje o njemu.

Koristili su neinvazivnu digitalnu tehnologiju skeniranja i uz pomoć trodimenzionalne kompjuterizovane tomografije (CT) proučili unutrašnjost mumije.

Podaci do kojih su istraživači došli govore da je faraon imao usku bradu, mali nos i kovrdžavu kosu. Zanimljivo je i to da je faraon i posle 3.500 godina ima zapanjujući dobro očuvane zube.

Osim činjenice da je njegovo telo dobro očuvano posle toliko vremena, otkriven je i raskošan nakit s kojim je faraon sahranjen, a naučnici do sada nisu otvarali i odmotavali ovu mumiju, sa cvetnim vencima i zanimljivom drvenom maskom za lice, kako ne bi oštetili ukrase.

Originalna grobnica Amenhotepa nikada nije pronađena, piše BBC.

Njegovo mumificirano telo je otkriveno 1881. godine na lokalitetu u Luksoru gde su sakrivene mumije kraljeva i plemića, a trenutno se nalazi u Egipatskom muzeju u Kairu.

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.