KINA UPOZORAVA NA POŠTOVANJE SPORAZUMA: Stvara se gužva u svemiru zbog Maskovih satelita!
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

au

KINA UPOZORAVA NA POŠTOVANJE SPORAZUMA: Stvara se gužva u svemiru zbog Maskovih satelita!

Kina želi da zatraži od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da distribuira informacije svim državama potpisnicama Sporazuma o svemiru

Objavljeno:

Peking je pozvao UN da podsete SAD da se pridržavaju sporazuma koji reguliše svemir nakon što su se sateliti koje je lansirala kompanija „Spejs iks“ Ilona Maska zamalo sudarili sa kineskom stanicom dva puta u protekloj godini.

Kina je saopštila da je njena svemirska stanica primenila mere kontrole sprečavanja sudara u julu i oktobru kako bi izbegla sudar sa satelitima "Starlink", navodi se u nedavnom izveštaju koji je Peking podneo Komitetu UN za mirno korišćenje svemira ranije ovog meseca.

Gužva u svemiru zbog Maskovih satelita, Kina poziva na poštovanje sporazuma

"Kina želi da zatraži od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da distribuira informacije svim državama potpisnicama Sporazuma o svemiru", navodi se u izveštaju koji je podnela kineska stalna misija u Beču.

Dodaje se da države članice moraju da "snose međunarodnu odgovornost" za aktivnosti koje sprovode i vladina i nevladina tela u svemiru.

Džonatan Mekdauel, astrofizičar iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku, rekao je za Gardijan da je "veoma neobično" da se zemlja žali putem "informativnog biltena".

"Spejs Iks" je lansirao više od 1.600 satelita u svemir u mreži pod nazivom "Starlink" i dobio je dozvolu od američke Federalne komisije za komunikacije da lansira do 12.000 satelita.

Sudari nisu retka pojava u svemiru, ali su se takvi incidenti povećali poslednjih godina zbog broja i brzine kojom se sateliti lansiraju, navodi Mekdauel. "Starlink je veliki deo toga", rekao je astrofizičar.

Dodaje da i Kina doprinosi stvaranju kosmičkog otpada.

"Takođe je pošteno reći da je američka svemirska stanica nekoliko puta u poslednjih 10 godina morala da izbegne delove kineskog testiranja protiv satelitske odbrane iz 2007. godine", rekao je Mekdauel.

Incident je podsetnik da je svet ušao u "novu eru u svemiru", rekao je astrofizičar.

"Ima više otpada i aktivnih satelita. Stvari postaju sve užurbanije tamo gore... To je komercijalno svemirsko doba", rekao je Mekdauel

"Spejs Iks" nije odgovorio na zahtev za komentar.

Kineski svemirski program završio je pet uspešnih misija sa ljudskom posadom 2021.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.