RUSIJA SE USPROTIVILA TOKIJU! Ozbiljna tenzija je u pitanju
Moskva, Foto: Promo

moskva

RUSIJA SE USPROTIVILA TOKIJU! Ozbiljna tenzija je u pitanju

Pored toga, japanskom diplomati je preneta zabrinutost u vezi sa japansko-američkim vojno-pomorskim vežbama

Objavljeno:

Predstavnik ambasade Japana u Moskvi pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je uručena protestna nota zbog izložbe posvećene južnim Kurilskim ostrvima koja je otvorena u Tokiju, saopštilo je rusko Ministarstvo.

„Tokom razgovora japanskoj strani je izražen odlučan protest zbog izložbe koja je otvorena početkom decembra u Tokiju, a koja je posvećena južnim Kurilskim ostrvima u kontekstu nezakonitih teritorijalnih pretenzija Japana prema njima“, navodi se u saopštenju ruske strane.

Uprkos zvaničnom upozorenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije u vezi sa sličnim događajem iz 2020. godine, japanski organizatori su ponovo preduzeli taj provokativni korak, ponovo ne uspevajući da među eksponatima nađu mesta za dokumenta kao što su Akt o kapitulaciji iz 1945. godine prema kojem se Japan obavezao da će ‘pošteno ispunjavati uslove Postdamske deklaracije’, preneo je Sputnjik.

Među eksponatima nije se našao ni mirovni sporazum iz San Franciska iz 1951. godine u kojem se Tokio odriče svih pretenzija prema Kurilskim ostrvima, kao i Ustav UN koji je definitivno utvrdio suverenitet Rusije nad ostrvima, navedeno je u saopštenju.

Pored toga, japanskom diplomati je preneta zabrinutost u vezi sa japansko-američkim vojno-pomorskim vežbama u području ostrva Hokaida, a koje su počele 6. decembra.

„Istaknuto je da održavanje vežbi u neposrednoj blizini granica Rusije, kao obim i spektar operacija koje se izvode primoravaju da te manevre smatramo ozbiljnim izazovom i potencijalnom bezbednosnom pretnjom po našu zemlju na Dalekom istoku“, ističe Ministarstvo.

Ruska strana će nastaviti da pažljivo prati akcije iza kojih je vidljivo uporno odbijanje Tokija da preduzme praktične korake i uzme u obzir zabrinutosti Rusije u sferi bezbednosti.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.