POLJAK OPTUŽIO NEMAČKU DA OD EVROPE PRAVI "ČETVRTI RAJH"! Došlo je do svađe u EU
EU, Foto: Profimedia

tenzije rastu

POLJAK OPTUŽIO NEMAČKU DA OD EVROPE PRAVI "ČETVRTI RAJH"! Došlo je do svađe u EU

EU je ove nedelje saopštila da pokreće pravni postupak protiv Poljske

Objavljeno:

Šef poljske vladajuće partije Jaroslav Kačinjski rekao je da Nemačka pokušava da pretvori EU u savezni „nemački četvrti rajh“.

U razgovoru za krajnje desničarski poljski list GPC, šef partije Pravo i pravda (PiS) rekao je da neke zemlje „nisu oduševljene perspektivom da se četvrti nemački rajh izgradi na bazi EU“.

- Ako bismo se mi Poljaci složili sa ovom vrstom današnjeg modernog ropstva, bili bismo degradirani na različite načine - rekao je Kačinjski, koji je i potpredsednik vlade.

On je dodao da se Evropski sud pravde koristi kao „instrument“ za federalističke ideje. Poljska je bila uključena u dugotrajan sukob sa EU, posebno zbog pravosudnih promena koje je PiS progurao od 2015.

EU je ove nedelje saopštila da pokreće pravni postupak protiv Poljske zbog ignorisanja zakona EU i podrivanja nezavisnosti pravosuđa. Poljska je optužila blok za „birokratski centralizam“, piše "Gardijan".

Tokom posete Varšavi novog nemačkog kancelara Olafa Šolca ovog meseca, premijer Mateuš Moravjecki je rekao da je podrška aktuelne vlade Berlina federalizmu EU „utopijska i stoga opasna“.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.