ŠTA SE DEŠAVA SA KOVID PROPUSNICOM NAKON BUSTER DOZE? Iz eUprave otkrili ima li u tom slučaju ROK TRAJANJA!
Kovid propusnica, Foto: Profimedia/Printscreen

u evropskoj uniji rok nešto duži

ŠTA SE DEŠAVA SA KOVID PROPUSNICOM NAKON BUSTER DOZE? Iz eUprave otkrili ima li u tom slučaju ROK TRAJANJA!

I u Evropskoj komisiji su za Euronews Srbija potvrdili da se standardni period od devet meseci za važenje kovid pasoša ne odnosi na buster dozu

Objavljeno: 11:29h

Kovid propusnica (Digitalni zeleni sertifikat), koja je obavezna u ugostiteljskim objektima posle 20 sati, važi sedam meseci nakon druge doze vakcine. Ukoliko je prošlo sedam meseci, a niste primili treću, buster dozu nemate validan kovid sertifikat. S druge strane Evropska komisija donela je odluku da njihovi kovid pasoši u 2022. godini važe devet meseci nakon druge doze. Odluka u EU stupa na snagu od 1. februara naredne godine i biće obavezna u svih 27 država članica.

Budući da se odluka Evropske komisije odnosi na EU Digitalni kovid sertifikat, mnogi se pitaju da li će to biti slučaj sa domaćim Zelenim sertifikatom. Dilema ima i oko važenja kovid propusnica posle treće doze i da li će biti bilo kakvih ograničenja?

U eUpravi za Euronews Srbija kažu da vremenskog ograničenja za kovid propusnicu posle buster doze nema, a da li će je biti zavisi od odluke da li će se primati četvrta doza. Ukoliko NITAG da preporuku da se prima i četvrta doza, a nadležna tela to prihvate, onda se može govoriti o ograničenju važenja kovid propusnice nakon buster doze.

"Za sada nema odluke o četvrtoj dozi, a to znači da nema ograničenja za kovid sertifikat nakon buster doze ", pojašnjavaju u eUpravi.

Naravno, osim vakcinacije važeća kovid propusnica se može dobiti uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati, pozitivan test na prisustvo antitela i ukoliko ste preležali kovid prethodnih sedam meseci.

1 / 3 Foto: Printscreen Pink

EU: Nema ograničenja posle buster doze

I u Evropskoj komisiji su za Euronews Srbija potvrdili da se standardni period od devet meseci za važenje kovid pasoša ne odnosi na buster dozu.

"S obzirom na to da još nije dostupno dovoljno podataka o periodu zaštite nakon buster doze, odluka o važenju sertifikata neće se primenjivati na one koji su primili treću dozu", rečeno je za Euronews Srbija iz Brisela.

Najviše buster doza u Evropskoj uniji aplikovala je Austrija - više od 30 odsto, a potom Mađarska nešto manje od 30 odsto. Zanimljivo je da se obe zemlje nalaze na sredini liste koju je objavila Evropska komisija kada je u pitanju stopa vakcinacije sa primarne dve doze.

Srbija je takođe pri vrhu liste evropskih zemalja po stopi vakcinacije buster dozom budući da je u našoj zemlji skoro 24 odsto građana primilo treću dozu vakcine protiv koronavirusa, što čini skoro polovinu od vakcinisanih sa primarne dve doze.

Uvođenje kovid pasoša u Srbiji

U Srbiji su kovid pasoši uvedeni 23. oktobra u ugostiteljske objekte posle 22 sata. Dva dana su imali ugostitelji i gosti da se prilagode novim okolnostima, da bi od 25 oktobra inspekcije počele da naplaćuju kazne za one koji se ne pridržavaju te mere. kazne su od 5.000 dinara do 300.000 dinara.

Dve nedelje kasnije produženo je važenje kovid propusnica za dva sata, te se u ugostiteteljske objekte, ali i kockarnice i kladionice može samo uz kovid pasoš posle 20 sati.

(Espreso / Euronews Srbija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.