TENZIJE NE JENJAVAJU: Američki funkcioneri razmatraju stroge mere kontrole izvoza
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

SUKOB

TENZIJE NE JENJAVAJU: Američki funkcioneri razmatraju stroge mere kontrole izvoza

Bajden je zapretio je "razornim" akcijama protiv Rusije, kako bi pokušao da upozori Putina na posledice u slučaju vojnog upada u Ukrajinu

Objavljeno:

Američki funkcioneri razmatraju stroge mere kontrole izvoza kako bi naneli štetu ruskoj ekonomiju ukoliko predsednik Vladimir Putin odluči da napadne Ukrajinu.

To je izjavio član administracije američkog predsednika Džoa Bajdena za Rojters.

Mere, o kojima će se raspravljati na sastanku visokih funkcionera u utorak, bile bi dodatak ekonomskim sankcijama o kojima razmišlja Bajdenova administracija u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu, pošto je Moskva rasporedila desetine hiljada vojnika uz granicu s Ukrajinom.

Bajden je zapretio je "razornim" akcijama protiv Rusije, kako bi pokušao da upozori Putina na posledice u slučaju vojnog upada u Ukrajinu. Putin je, sa druge strane, opovrgnuo da Rusija planira invaziju.

Potezi o kojima će se raspravljati na sastanku u Beloj kući uključuju "vanredne" mere kontrole izvoza koje bi mogle da "guše" velike delove industrijskih i potrošačkih tehnologija u Rusiji, rekao je državnik koji je želeo da ostane anoniman.

Mere bez presedana

Mere o kojima se raspravlja mogle bi da onemoguće Rusiju da uvozi "pametne" telefone, ključne komponente za avione i automobile, kao i materijale iz mnogih drugih sektora, a to bi moglo da ima veliki uticaj na ruske potrošače, industrijske operacije, kao i zapošljavanje, rekao je američki državnik.

Visoki američki funkcioner istakao je da bi takve potencijalne mere za Rusiju bile bez presedana. Kako navode mediji, koristili bi alate koje je koristila administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa, a koje je usvojila i Bajdenova administracija, kako bi blokirali kinesku telekomunikacionu kompaniju Huavej u pristupu naprednim poluprovodnicima.

Temelj takve akcije je činjenica da poluprovodnici koji se ugrađuju u Huavej telefone uključuju delove koji su dizajnirani u SAD, rekao je državnik SAD. To može da utiče na čipove širom sveta budući da je u njima ključan i američki "input".

Bonus video:

05:07

BRZE VESTI 24.12.2021. 13:55

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.