Nemačka zabrinuta posle Putinovog upozorenja
Ilustracija, Foto: Profimedia

PRETNJA ZAPADU

Nemačka zabrinuta posle Putinovog upozorenja

Ministarka je pozvala Berlin da zauzme čvršći stav prema Moskvi u odnosu na prethodnu vladu bivše kancelarke Angele Merkel

Objavljeno: 16:59h

Nemačka ima za cilj da zaustavi dalju eskalaciju ukrajinskog sukoba, izjavila je u sredu nova ministarka spoljnih poslova Berlina Analena Berbok.

Ona je ovo izjavila nakon što je predsednik Vladimir Putin rekao da je Rusija spremna da preduzme vojne korake.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Berbok je rekao da je Berlin "veoma zabrinut" zbog Putinovih najnovijih izjava, s obzirom na "dalja kretanja trupa na granici" prema Ukrajini od strane Rusije.

Ministarka je pozvala Berlin da zauzme čvršći stav prema Moskvi u odnosu na prethodnu vladu bivše kancelarke Angele Merkel, i rekla je da je "dijalog" sada od suštinskog značaja za pokušaj smirivanja "velike krize".

"Zbog toga sam poslednjih dana više puta naglašavala da moramo da se vratimo za pregovarački sto u Normandijskom formatu grupišući Nemačku, Francusku, Rusiju i Ukrajinu, kao i u Savetu NATO-Rusija", rekla je ona.

Analena Berbok
foto: Profimedia

Takvi razgovori bi imali za cilj da "sprečaju dalju eskalaciju jer ovu veliku krizu u kojoj se nalazimo možemo da rešimo samo kroz dijalog", rekla je ona novinarima posle razgovora sa svojim kolegom iz Luksemburga Žanom Aselbornom.

U oštroj eskalaciji retorike, Putin je u utorak upozorio da je Rusija spremna da preduzme vojne korake kao odgovor na "neprijateljske" akcije Zapada u vezi sa sukobom u Ukrajini.

On je takođe pozvao na "ozbiljne pregovore" o ruskim bezbednosnim zahtevima postavljenim Sjedinjenim Državama i NATO-u tokom svog prvog razgovora sa novim nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji je zauzvrat pozvao na "deeskalaciju".

Ruski predsednik je nedeljama optuživao Sjedinjene Države i vojnu alijansu NATO-a predvođenu Vašingtonom da podstiču tenzije u blizini granica Moskve, ali ovo su bili njegovi prvi komentari koji nagoveštavaju potencijalni sukob.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.