Roman Abramovič dobio spor protiv poznate izdavačke kuće
Roman Abramovič, Foto: AP/Matt Dunham

KRAJ!

Roman Abramovič dobio spor protiv poznate izdavačke kuće

Advokati ruskog milijardera Romana Abramoviča na sudu tvrdili da u knjizi ima netačnih podataka i da je zasnovana na laži da je Abramovič kupio Čelzi kao sredstvo korupcije na Zapadu, što je i sam Abramovič negirao i više puta okarakterisao kao klevetu

Objavljeno:

Poznata izdavačka kuća Harper Kolins danas je okončala sudski spor po tužbi za klevetu ruskog biznismena Romana Abramoviča, u knjizi o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, pristajući da izmeni određene delove teksta koji se odnose na kupovinu londonskog fudbalskog kluba Čelzi.

U knjizi objavljenoj prošle godine, britanska novinarka Ketrin Belton pisala je o političkom usponu Vladimira Putina i bavila se temom njegovih saradnika iz bivših sovjetskih obaveštajnih struktura koji su dospeli na uticajne položaje, i obogatili se nakon promene u vrhu ruske države 1999. godine i dolaska Putina na vlast.

U izveštaju Rojtersa se navodi da su advokati ruskog milijardera Romana Abramoviča na sudu tvrdili da u knjizi ima netačnih podataka i da je zasnovana na laži da je Abramovič kupio Čelzi kao sredstvo korupcije na Zapadu, što je i sam Abramovič negirao i više puta okarakterisao kao klevetu.

"Za razliku od dogadaja o kojima se piše u toj knjizi, ambicija Abramoviča sa fudbalskim klubom Čelzi je uvek bila jasna i transparentna: da se na fudbalskom terenu stvaraju timovi svetske klase i da se omogući da klub igra pozitivnu ulogu u društvenoj zajednici", izjavio je portparol ruskog biznismena.

Portparol je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su se i izdavačka kuća Harper Kolins i autorka izvinili Abramoviču, pristali da unesu izmene u tekst i uklone nekoliko lažnih tvrdnji o njemu.

"Spornim delovima teksta nedostaju dokazi i zaista su bili lažni", rekao je Abramovičev portparol i potvrdio da vlasnik fudbalskog kluba Čelzi nije tražio isplatu odštete, već da se novčana kazna donira u dobrotvorne svrhe.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.