EU pokreće SUDSKI POSTUPAK protiv Poljske
EU, Foto: AP

KRŠENJE ZAKONA

EU pokreće SUDSKI POSTUPAK protiv Poljske

Poljski ustavni sud presudio je da su sporazumi EU nekompatibilni sa poljskim pravom, podrivajući tako primat prava EU

Objavljeno: 12:45h

Evropska komisija pokreće sudski postupak protiv Poljske zbog nezavisnosti pravosuđa i zbog kršenja zakona EU, piše "Dojče vele".

Poljski ustavni sud presudio je da su sporazumi EU nekompatibilni sa poljskim pravom, podrivajući tako primat prava EU.

Evropska komisija je u sredu najavila pokretanje pravnog postupka protiv Poljske zbog podrivanja zakona EU i nezavisnosti njenog nacionalnog pravosuđa.

Otkako je došla na vlast 2015. nacionalistička PiS je uvela korenite promene u pravosođu, dovodeći sudije pod veću kontrolu vlade u najvećoj bivšoj komunističkoj zemlji u EU i najvećem istočnom tržištu sa 38 miliona ljudi.

Parlament Poljske usvojio je nedavno i novi zakon o medijima za koji kritičari kažu da ima za cilj da ućutka informativni kanal koji kritikuje vladu, pa će po svemu sudeći predstavljati još jedan problem za Brisel.

Osim na polju pravosuđa i ljudskih prava, Poljska se do sada sukobila sa većinom članica EU i oko klimatske politike, te je sve izolovanija u bloku. U septembru je glavni Evropski sud pravde naredio Poljskoj da dnevno plaća 500.000 evra jer nije poštovala zabranu zatvaranja rudnika lignita Turov na granici sa Češkom.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.