NAPETO NA GRANICI BELORUSIJE I POLJSKE: Oglasile se UJEDINJENE NACIJE
Ujedinjene nacije, Foto: Printscreen/Youtube

važno

NAPETO NA GRANICI BELORUSIJE I POLJSKE: Oglasile se UJEDINJENE NACIJE

Prema njenim rečima većina je potvrdila da su ih, dok su bili u Belorusiji, tukle ili im pretile tamošnje snage bezbednosti

Objavljeno:

Belorusija i Poljska guraju izbeglice napred-nazad preko svojih granica i dostavljaju im malo hrane, čiste vode ili sklonište od zime, saopšteno je danas iz kancelarije UN za ljudska prava, a obe zemlje se pozivaju da se "pozabave ovom užasnom situacijom".

Izbeglice koje je tim UN za ljudska prava intervjuisao tokom posete Poljskoj u periodu od 29. novembra do 3. decembra tvrde da su bili izloženi nasilju ili pretnjama u Belorusiji i da su bili gladni i promrzli, potvrdio je portparol kancelarije UN za ljudska prava, javio je Rojters, a prenosi Tanjug.

- Intervjuisani su opisali strašne uslove s obe strane granice, sa ograničenim ili nikakvim pristupom hrani, čistoj vodi i skloništu od niskih zimskih temperatura - izjavila je predstavnica UNHCR Elizabet Trosel.

Prema njenim rečima većina je potvrdila da su ih, dok su bili u Belorusiji, tukle ili im pretile tamošnje snage bezbednosti, zahtevajući novac za hranu i vodu i terajući ih da pređu preko granice.

Beloruski i poljski zvaničnici nisu za sada odgovorili na pitanja izveštača Rojtersa povodom ovih tvrdnji.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.