BUGARSKA NEĆE DODATNE NATO TRUPE, MINISTAR: To bi samo dodatno pojačalo tenzije
Bugarska, Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

reakcija

BUGARSKA NEĆE DODATNE NATO TRUPE, MINISTAR: To bi samo dodatno pojačalo tenzije

On je rekao da za sada nema razloga da se gomilanje ruskih trupa smatra direktnom pretnjom Alijansi i njenoj zoni bezbednosti

Objavljeno:

Bugarska ne vidi potrebu za raspoređivanjem trupa NATO-a na svojoj teritoriji kao odgovor na gomilanje ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom, rekao je bugarski ministar odbrane.

Stefan Janev je potvrdio da se unutar NATO-a razgovara o različitim opcijama odgovora, uključujući uspostavljanje vojnog prisustva u Bugarskoj i Rumuniji, crnomorskim članicama NATO-a, u okviru njegove misije „Ojačano prisustvo fronta“.

„To bi moglo dovesti do povećanja tenzija u regionu. NATO je tu misiju iskoristio za raspoređivanje vojnih snaga u baltičkim državama i istočnoj Poljskoj.

Moj stav je da bi takva debata, odnosno pristup mogao da dovede do nepoželjnog porasta tenzija u regionu“, napisao je Janev na Fejsbuku.

On je rekao da za sada nema razloga da se gomilanje ruskih trupa smatra direktnom pretnjom Alijansi i njenoj zoni bezbednosti.

„U tom smislu, ne verujem da postoje neophodne okolnosti koje mogu opravdati odluku o slanju dodatnih vojnika na našu teritoriju“, napisao je on.

On je rekao da će Bugarska, koja je pristupila NATO-u 2004. godine, nastaviti da prati situaciju i da je spremna da poveća kapacitet svojih nacionalnih snaga „u kontekstu savezničkog odvraćanja i odbrambenog kapaciteta, ako bude potrebno“.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.