ZBOG OMIKRONA HOLANDIJA U LOKDAUNU DO 14. JANUARA: Ambasadorka SRBIJE navela razlog za novo ZAKLJUČAVANJE
Holandija, Foto: EPA/Tina Romano

ZATVARANJE!

ZBOG OMIKRONA HOLANDIJA U LOKDAUNU DO 14. JANUARA: Ambasadorka SRBIJE navela razlog za novo ZAKLJUČAVANJE

Ksenija Milenković, ambasadorka Srbije u Holandiji rekla je da je razlog za novi lokdaun ubrzano davanje treće, buster doze vakcine protiv kovida-19

Objavljeno:

Zbog omikron soja Holandija je totalno zaključana do 14. janura. Rade samo apoteke, samoposluge i benzinske pumpe. Premijer i ministar zdravlja odlučili su se za ovakav potez iako je vakcinisano čak 82 odsto stanovnika.

Ksenija Milenković, ambasadorka Srbije u Holandiji rekla je da je razlog za novi lokdaun ubrzano davanje treće, buster doze vakcine protiv kovida-19.

- Iako je na snazi totalni lokdaun, situacija je mirna i nema naznaka da će biti većih protesta iako ćemo biti zaključani do 14. januara. Naravno, videćemo kako će se narednih dana, pred Božić, razvijati situacija – rekla je ambasadorka za televiziju K1

Istakla je da su se premijer i ministar zdravlja na ovakav potez odlučili kako bi se dobilo vreme za ubrzano davanje treće, buster doze.

- Naučnike u Holandiji veoma je zabrinuo omikron soj koji se dramatično brzo širi, a imajući u vidu ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije u Velikoj Britaniji, Holandija je odlučila da izbegne takav scenario - rekla je Milenković.

Kako je kazala ambasadorka, u Holandiji je nešto više od mesec dana najpre došlo do povećanog broja obolelih, a potom i do eksponencijalnog rasta te je dnevni broj novozaraženih bio između 23.000 i 24.000.

- Sada su brojevi manji. Podaci od juče pokazuju da dnevno imamo od 13.000 do 14.000 novoobolelih. Ideja je da se u naredne četiri nedelje maksimalno ubrza davanje buster doze i smatra se da je bila greška što se sa buster dozom nije žurilo. U Holandiji se deca uzrasta od pet do 12 godina vakcinišu protiv kovida-19 samo ako imaju neko hronično oboljenje koje predstavlja rizik za razvijanje teše kliničke slike ukoliko obole od kovida, dok se deca starija od 12 godina redovno vakcinišu. Za sada se ne govori o obaveznoj vakcinaciji - istakla je ambasadorka.

Bolnički kapaciteti u Holandiji u poslednjih mesec dana potpuno su popunjeni.

- Deo pacijenata prebačen je na lečenje u Nemačku. Niko nije očekivao ovakvu situaciju i ponovni lokdaun kakav smo imali i prošle zime, ali ovog puta nemamo policijski čas. Kovid sertifikati su važili do pre neki dan kada je sve bilo otvoreno, ali sada sa njima nemate gde jer ništa ne radi - rekla je Milenković.

Podsetimo, sertifikati su bili potrebni za ulazak u kafiće, restorane, muzeje, bioskope... ali sada ti objekti nisu otvoreni.

- Pretpostavlja se da će nakon otvaranja ponovo na snazi biti kovid propusnice, ali ne zna se koliko će dugo važiti sertifikati za primljene dve doze vakcine. Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, oni sada važe devet meseci, ali najavljuje se da će taj rok biti smanjen na sedam meseci - istakla je ambasadorka Srbije.

Ona je napomenula da je zanimljivo to što holandska vlada ovog puta nije donela preporuku o izbegavanju putovanja.

- Možemo da putujemo i pretpostavka je da će veliki broj Holanđana praznike provesti u nekoj drugoj zemlji. Kada je reč o ulasku u zemlju, zabranjen je samo nevakcinisanima i onima koji su primili Sputnjik V vakcinu, nažalost. Uz potvrdu o vakcinaciji potreban je i negativni antigenski test, ali najavljuje se da će umesto njega na snagu stupiti odluka o obaveznom PCR testiranju.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.