OGRANIČENJA I ZA BOŽIĆ: Holandija produžava stare i uvodi nove mere zbog OMIKRONA
Ilustracija, Foto: EPA/Antonio Bat

PANDEMIJA

OGRANIČENJA I ZA BOŽIĆ: Holandija produžava stare i uvodi nove mere zbog OMIKRONA

Broj hospitalizovanih kovid pacijenata ostao je na najvišim novoima u ovoj godini, a bolnicama širom zemlje je naređeno da odlože sve operacije koje nisu hitne kako bi se oslobodili kreveti u jedinicama intenzivne nege

Objavljeno:

Holandija će produžiti ograničenja zbog kovida 19 tokom božićnih praznika, što podrazumeva i prevremeno zatvaranje škola, rekao je holandski premijer Mark Rute.

Brzo širenje omikron soja korona virusa, koji čini otprilike jedan odsto novih infekcija u zemlji, "razlog je za zabrinutost i oprez", rekao je Rute u izjavi za holandsku televiziju, prenosi Rojters.

Osnovne škole će se na osnovu preporuke stručnjaka zatvoriti nedelju dana ranije, pošto je rasprostranjenost infekcija i dalje najveća među decom, kako bi se pokušalo sprečavanje da ona zaraze starije članove porodice tokom Božića i tako dodatno opterete bolnice koje se bore sa rastućim brojem pacijenata.

Kako je najavio ministar zdravlja Hugo de Jonge, dodatna vakcina za poboljšanje imuniteta protiv varijante omikrona biće ponuđena svim odraslim Holanđanima pre kraja januara.

Vakcina
foto: Ilustracija, EPA-EFE/ OMER MESSINGER

Ostale mere, koja su već na snazi od 28. novembra i podrazumevaju zatvaranje restorana, barova, neprioritetnih prodavnica i drugih javnih objekata od 17 časova do 5 sati ujutru, zabranu gledalaca na sportskim događajima i savete da se što je više moguće radi od kuće, produženi su do 14. januara.

Infekcije u zemlji sa 17,5 miliona stanovnika pale su sa rekordnih nivoa nakon uvođenja noćnog policijskog časa, ali su i dalje relativno visoke, oko 85 na 100.000 stanovnika, navodi Rojters.

Broj hospitalizovanih kovid pacijenata ostao je na najvišim novoima u ovoj godini, a bolnicama širom zemlje je naređeno da odlože sve operacije koje nisu hitne kako bi se oslobodili kreveti u jedinicama intenzivne nege.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.