Rusija objavila nacrt sporazuma sa SAD i NATO
Vladimit Putin, Foto: Profimedia

OBJAVLJEN DOKUMENT

Rusija objavila nacrt sporazuma sa SAD i NATO

Glavne odredbe dokumenta su isključivanje daljeg širenja NATO i ulaska Ukrajine u alijansu da NATO i SAD ne razmeštaju dodatnu vojsku i naoružanje van granica zemalja u kojima su se nalazili u maju 1997. godine, osim u izuzetnim slucajevima uz saglasnost Rusije i članica NATO

Objavljeno:

Rusija je danas objavila nacrt sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama.

Glavne odredbe dokumenta objavljenog na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije su isključivanje daljeg širenja NATO i ulaska Ukrajine u alijansu da NATO i SAD ne razmeštaju dodatnu vojsku i naoružanje van granica zemalja u kojima su se nalazili u maju 1997. godine (pre pristupanja istocnoevropskih zemalja alijansi), osim u izuzetnim slučajevima uz saglasnost Rusije i članica NATO.

Takođe, Rusija zahteva da SAD i NATO odustanu od svih vojnih aktivnosti NATO u Ukrajini, Istočnoj Evropi, Zakavkazju i u Centralnoj Aziji i da ne raspoređuju rakete srednjeg i manjeg dometa tamo odakle one mogu da pogode teritoriju druge strane (Rusija).

Moskva, takođe, traži da NATO ne izvodi vežbe i druge aktivnosti sa formacijama većim od brigade u dogovorenoj pograničnoj zoni i da redovno razmenjuje informacije o vojnim vežbama, kao i da potvrdi da dve strane ne smatraju jedna drugu protivnicima i da će, u skladu sa sporazumom, sve sporove rešavati mirnim putem i uzdržavati se od upotrebe sile.

Prema objavljenom sporazumu, strane bi se obavezale da neće stvarati uslove koje bi druga strana mogla shvatiti kao pretnju, a bile bi otvorene i telefonske linije za hitne kontakte. Nacrt sporazuma je sačinjen na ruskom, engleskom i francuskom jeziku, prenosi agencija RIA Novosti.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Esproso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.