PRAZNICI I OVE GODINE U SENCI KORONE! Omikron preti da postane dominantan u Evropi, SZO brine 1 stvar
Ilustracija, Foto: Profimedia

BRZO SE ŠIRI

PRAZNICI I OVE GODINE U SENCI KORONE! Omikron preti da postane dominantan u Evropi, SZO brine 1 stvar

Direktor SZO je izjavio da će davanje dopusnih doza onima sa niskim rizikom dovesti u opasnost živote onih koji su u visokom riziku od razvijanja teške kliničke slike, a koji još uvek nisu primili nijednu dozu

Objavljeno:

Pedsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da stručnjaci upozoravaju da bi već u januaru omikron soj mogao da postane dominantna varijanta korona virusa u EU.

Ona je zatim dodala da je sigurna da će članice uspeti da prebrode novi talas, budući da je 66 odsto građana EU potpuno vakcinisano.

- Poput vas i ja sam tužna što će i ovaj Božić biti u senci korona virusa - rekla je ona.

Ursula fon der Lajen
foto: Profimedia

Omikron soj, koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi, naučnici su okarakterisali kao potencijalno zarazniju varijantu koja se brže širi u odnosu na delta soj.

Evropski centar za prevenciju bolesti upozorile su da vakcina možda neće biti delotvorna u prevenciji protiv ove varijante.

Doktorka Andrea Amon, direktorka Javne zdravstvene agencije saopštila je da je izvesno da će dovesti do širenja infekcije korona virusa.

- Vrlo je izvesno da će porast slučaja omikron soja dovesti do porasta broja hospitalizovanih i preminulih - rekla je doktorka.

Ona je pozvala države da se udruže kako bi smanjili transmisiju virusa i ublažile teret zdravstvenog sistema.

Omikron bi mogao da preoptereti zdravstvene sisteme

Stručnjaci SZO-a upozorili su da se omikron varijanta širi brže od prethodnih i pozvali su države širom sveta da koriste sve raspoložive mehanizme u borbi protiv pandemije.

- Moramo da budemo vrlo jasni, samo vakcine neće pomoći nijednoj zemlji da se izvuče iz ove krize - rekao je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Tedros Adhanom Gebrejesus
foto: EPA-EFE/FABRICE COFFRINI

Moramo da upotrebimo sve raspoložive mere i maske, socijalnu distancu, vakcinaciju i dezinfekciju ruku, dodao je on, prenosi Euro news.

On je još jednom ukazao na problem nejednakosti po pitanju dostupnosti vakcina jer mnoge siromašne zemlje još uvek nisu počele sa vakcinacijom svojih državljana.

SZO nije protiv bust doza. Mi smo protiv nejednakih vakcina - rekao je direktor SZO.

Gebrejesus je rekao da je će davanje dopunskih doza onima sa niskim rizikom dovesti u opasnost živote onih koji su u visokom riziku od razvijanja teške kliničke slike, a koji još uvek nisu primili nijednu dozu.

On je dodao da 41 zemlja još uvek nije uspela da vakciniše deset odsto stanovništva, a 98 zemalja nije dostiglo granicu od 40 odsto vakcinisanih.

- Ako okončamo nejednakost, okončaćemo pandemiju. Ako dozvolimo da se nastavi, nastaviće se i širenje pandemije - rekao je direktor SZO.

Zemlje širom evrope uvele su dodatna ograničenja u borbi protiv širenja virusa, a posebno omikron soja.

- Za sada je 77 zemalja zvanično registrovalo omikron soj, ali je realnost da se verovatno proširila u mnogim državama, samo još uvek nisu uspele da ga registruju - rekao je Gebrejesus.

SZO je prema njegovim rečima zabrinuta što je počeo da se širi stav da je omikron soj blaži od ostalih.

- Čak i da izaziva slabije simptome, veliki broj obolelih će ozbiljno da ugrozi zdravstveni sistem u zemlji - rekao je on.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.