OMIKRON PRETI DA SRUŠI KONZENSUS KOJI SU POSTIGLE ČLANICE EU: Poslednji "ekser" zakucala Francuska
Ilustracija, Foto: Profimedia

POSTIGNUT DOGOVOR

OMIKRON PRETI DA SRUŠI KONZENSUS KOJI SU POSTIGLE ČLANICE EU: Poslednji "ekser" zakucala Francuska

Omikron je praktično sada “zakucao” taj dogovor, budući da je još zarazniji, i sada su već vidljivi znaci pucanja unutar EU

Objavljeno:

Jedva postignut dogovor između 27 članica o putovanjima unutar EU mogla bi da sruši najnovija varijanta kovida-19, omikron.

Evropa sa zabrinutošću prati širenje tog, kako stručnjaci kažu, još zaraznijeg soja virusa od delta varijante, i to s pravom, jer se sve članice, dok gledaju dnevne izveštaje o novozaraženima iz Velike Britanie, pitaju: Da li smo mi sledeći?

Omikron sada preti da sruši onaj “tanani” konsenzus koje su zemlje članice EU postigle, i to jedva, a koji se tiče kretanja unutar EU, navodi portal Politiko.

Taj portal podseća da je prema postojećem dogovoru, ljudima unutar Unije bilo dozvoljeno da se kreću iz države u državu sve dok su imali dokaz da su vakcinisani odgovarajućom količinom vakcina, ili ukoliko su preležali kovid 19.

1 / 5 Foto: Profimedia

Međutim, već s pojavom zaraznijeg delta soja koronavirusa taj plan je bio na klimavim nogama jer se ispostavilo i da oni koji su vakcinisani mogu da “zakače” delta soj, a samim tim i da ga prenose.

Omikron je praktično sada “zakucao” taj dogovor, budući da je još zarazniji, i sada su već vidljivi znaci pucanja unutar EU.

Britanski premijer Boris Džonson već je rekao da očekuje “plimu ingekcija”, dok je italijanski ministar zdravlja izjavio da će njegova zemlja kao uslov za ulazak u nju tražiti negativan test na koronu. To je opet izazvalo oštru reakciju nekih EU zvaničnika, koji su tu odluku ocenili kao “nečuvenu”.

Boris Džonson, Velika Britanija, Istorija, Vinston Čerčil
foto: AP

Portugal i Irska već su počeli da primenjuju slična pravila, što praktično znači da su potkopali dogovor o zelenom EU kovid sertifikatu.

Poslednji “esker” zakucala je Francuska, odakle je rečeno da će svim turistima iz Velike Britanije biti zabranjen ulazak u zemlju.

Iako se baš danas sastaju lideri svih 27 članica EU, očekuje se da će na tom samitu danas biti priređen šou jedinstva, a u stvari iza kulisa uopšte nema dogovora o ključnim stvarima – između ostalog šta i kako s pojavom omikrona.

Prema jednom EU diplomati, Francuska, Belgija, Estonija i Finska zalažu se za brzu reviziju trenutnioh pravila i preporuka o putovanjima.

Dok ostali čekaju podatke o omikron soju, podaci s terena uopšte nisu ohrab rujući. Članica po članica ili prijavljuje prvi slučaj omikrona, ili rekordan broj novo obolelih. Tome u prilog ide i izjava šefice EK Ursule fon der Lejen da se strahuje da će omikron varijanta “pregaziti” delta soj do sredine januara.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.