Vašington traži kraj represije u Belorusiji: EU i Nemačka osuđuju presude opozicionarima
Vašington, Foto: Profimedia

izjasnili se

Vašington traži kraj represije u Belorusiji: EU i Nemačka osuđuju presude opozicionarima

Beloruski sud je osudio još petoricu opozicionih aktivista na zatvorske kazne od 14 do 16 godina

Objavljeno:

Šef američke diplomatije zatražio je danas kraj "teške represije" u Belorusiji posle izricanja zatvorskih kazni za više opozicionih ličnosti, među kojima i supruga liderke beloruske opozicije Svetlane Tihanovske. "Niko od ovih pojedinaca, kao ni beloruski naord ne zaslužuju da trpe tako tešku represiju", rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken u saopštenju.

Evropska unija i Nemačka su takođe osudile današnje presude prema kojim je Sergej Tihanovski, suprug liderke opozicije u izgnanstvu Svetlane Tihanovske osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanja "masovnih nemira i podsticanja na mržnju u društvu".

Beloruski sud je osudio još petoricu opozicionih aktivista na zatvorske kazne od 14 do 16 godina.

Portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela rekao je da se radi o "neosnovanim" i "strogim" kaznama izrečenim za šest opozicionara i da EU priprema nove sankcije Belorusiji.

"Ove presude su novi primeri neosnovanih optužbi upućenih beloruskim grđanima koji su koristili svoje pravo na izražavanje i tražili slobodne i ravnopravne izbore", rekao je portparol Peter Stano u saopštenju.

On je rekao da te presude spadaju u "brutalnu i sistematsku represiju svih nezavisnih glasova u Belorusiji" i da EU čvrsto osudjuje ta flagrantna i stalna kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda od strane režima u Minsku.

Zbog stalnog pogoršanja kršenja ljudskih prava i represije EU planira da uvede nove sankcije, dodao je on.

Nova nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok osudila je danas "skandalozne presude".

Tihanovski, 43-godišnji video bloger i aktivista, planirao je da izazove autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima u avgustu 2020. Bio je poznat po sloganu protiv Lukašenka "Zaustavite bubašvabe".

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.