KLJUČNI MOMENTI VLADAVINE KIM DŽONG UNA: U petak se obeležava 10 godina od kako je preuzeo vlast u Severnoj Koreji
Kim Džong Un, Foto: EPA / KCNA

TREĆA GENERACIJA

KLJUČNI MOMENTI VLADAVINE KIM DŽONG UNA: U petak se obeležava 10 godina od kako je preuzeo vlast u Severnoj Koreji

Iako se u početku smatralo da je neiskusan, Kim je ubrzo pokazao nemilosrdnu spremnost da učvrsti svoju vlast, tako što je pogubio ili uklonio svoje moćne rođake i druge potencijalne rivale

Objavljeno:

U petak će biti obeleženo 10 godina otkako je Kim Džong Un preuzeo vlast u Severnoj Koreji nakon iznenadnog srčanog udara njegovog oca. On je treća generacija iz porodice Kim koja vlada državom.

Iako se u početku smatralo da je neiskusan, Kim je ubrzo pokazao nemilosrdnu spremnost da učvrsti svoju vlast, tako što je pogubio ili uklonio svoje moćne rođake i druge potencijalne rivale. Usledio je niz nuklearnih i raketnih testova tokom godina, zbog čega su mnogi počeli da strahuju od drugog Korejskog rata.

Kim je opet promenio brzinu i organizovao značajne samite o nuklearnom razoružanju sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom. Međutim, njihova diplomatija je propala zbog sporova oko sankcija koje predvode SAD. Sada, sa pandemijom i sankcijama koje izazivaju produbljivanje problema, Kim je zapečatio granice svoje zemlje i pokušao da popravi ekonomiju.

Dok Kim ulazi u drugu deceniju na vlasti, ovo su neki od ključnih momenata njegove vladavine.

Navodni naslednik

8. januar 1984. godine rođen je Kim Džong Un, treći i najmlađi sin Kim Džong Ila.

U prvom javnom pominjanju njegovog imena u septembru 2010. godine, državni mediji su preneli da je Kim Džong Un postao general sa četiri zvezdice.

Kimovo debitovanje u javnosti bilo je u oktobru 2010. godine na vojnoj paradi, kada je sedeo pored svog oca na balkonu. Smejao se, aplaudirao i mahao vojnicima, tenkovima i raketama.

Kim Džong-un
foto: EPA/KCNA

"Veliki naslednik"

17. decembra 2011. godine Kim Džong Il je umro u 69. godini, ali njegova smrt je saopštena u javnosti tek dva dana kasnije.

19. decembra 2011. godine saopšteno je da je vladar preminuo u specijalnim vestima u podne na državnoj televiziji. Ime Kim Džong Una bilo je prvo na listi nacionalnog komiteta za sahrane, a državni mediji su ga nazvali "velikim naslednikom".

30. decembra iste godine Kim Džong Un je imenovan za vrhovnog komandanta vojske od 1,2 miliona vojnika, što je bio njegov prvi posao nakon očeve smrti. U narednim mesecima preuzeo je liderske pozicije u ključnim organizacijama kao što je vladajuća Radnička partija i Nacionalna komisija za odbranu.

Kim Džong-un
foto: Profimedia

Čiste

Šef severnokorejske vojske Ri Džong Ho je smenjen sa svih visokih položaja u julu 2012. godine, što se smatra prvom čistkom novog lidera.

U decembru 2013. godine Kimov stric i bivši mentor Džan Song Taek je pogubljen zbog navodne izdaje, korupciju i druge optužbe.

Špijunska agencija Južne Koreje je u maju 2015. godine rekla da je Kim Džong Un naredio da se ministar Hjon Džong Čol strelja mesec dana ranije jer se žalio na njega i spavao tokom sastanka na kojem je predsedavao Kim.

Kim Džong Nam, Kimov polubrat, ubijen je u februaru 2017. godine na aerodromu u Maleziji nakon što je isprskan nernim agensom VX. Uhapšene su dve žene iz Azije, ali je špijunski servis Južne Koreje optužio Severnu Koreju da stoji iza napada. Severne je negirao optužbe.

Severna Koreja
foto: EPA / KCNA

Nuklearne ambicije

Severna Koreja je u decembru 2012. saopštila da je postavila satelit u orbitu u onome što autsajderi nazivaju prvim uspešnim lansiranjem rakete dugog dometa. UN gleda na takvo lansiranje Severne Koreje kao na zabranjeno testiranje raketne tehnologije.

Severna Koreja je u februaru 2013. izvela treći nuklearni test, što je prva eksplozija atomske bombe pod Kimovom vladavinom.

Severna Koreja 2016. izvodi još dve nuklearne probe i svoje drugo uspešno lansiranje satelita.

4. jula 2017. Severna Koreja izvodi svoj prvi test letenja interkontinentalne balističke rakete, koju Kim naziva "paket poklona" Severa za Dan nezavisnosti SAD. Severna Koreja izvodi još dva lansiranja ICBM u 2017.

Tramp u avgustu 2017. upozorava da bi Severna Koreja mogla "biti dočekana vatrom i besom kakve svet nikada nije video". Severna Koreja je kasnije odgovorila pretnjom da će lansirati salvu projektila ka američkoj teritoriji Guam.

U septembru 2017. godine Severna Koreja izvodi šesti i najjači nuklearni test do tada, rekavši da je u pitanju hidrogenska bomba.

Diplomatija

U aprilu 2018. godine Kim Džong Un je održao sastanak sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom na trećem samitu rivalskih zemalja od 1945. godine. Dvojila lidera održala su još dva sastanka.

U junu 2018. godine Kim Džong Un i Tramp su se sastali u Singapuru na prvom samitu lidera SAD i Severne Koreje od kraja Korejskog rata. Kim je obećao da će nastaviti sa potpunom denuklearizacijom Korejskog poluostrva bez predstavljanja detaljnog rasporeda ili mape puta za razoružanje.

U februaru 2019. Kim se sastao sa Trampom u Hanoju u Vijetnamu na drugom samitu. Međutim, sastanak nije bio uspešan zbog neslaganja oko sankcija Severnoj Koreji.

U junu 2019. godine Kim se sastao sa Trampom na napetoj Korejskog granici, ali ni njihov treći susret nije doveo do velikih dostignuća.

Donald Tramp
foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO / POOL

Borbe

U junu 2020. godine Severna Koreja je uništila praznu međukorejsku kancelariju za vezu na svojoj teritoriji u znak besa zbog kampanje izdavanja letaka južnokorejskim civilima. To je najprovokativniji čin Severne Koreje otkako je započela nuklearnu diplomatiju sa Vašingtonom i Seulom 2018.

U januaru 2021. godine Kim je priznao da je njegov ekonomski plan za razvoj propao tokom prvog kongresa Radničke partije za pet godina. Međutim, takođe je zapretio da će proširiti svoj nuklearni arsenal i razviti još sofisticiranije oružje u znak protesta protiv "američkog neprijateljstva".

U aprilu ove godine Kim je rekao da se njegova zemlja suočava sa "najgorom situacijom" do sada zbog pandemije, sankcija i prirodnih katastrofa.

Kim Džong Un je u oktobru obećao da će izgraditi "nepobedivu" vojsku tokom izložbe retkog oružja koja uključuje rakete dugog dometa sposobne da stignu do domovine SAD.

Pored ovoga, mesecima se u javnosti spekuliše o njegovom zdravstvenom stanju, a glasine su kružile svaki put kada Kim nije bio viđen po nekoliko nedelja. Govorilo se da je bolestan, pa čak i da je preminuo, ali se Kim svaki put ponovo pojavio nasmejan, ali vidno mršaviji. Za sada nema nikakvih zvaničnih informacija o tome da li Kim Džong Un ima zdravstvenih problema, dok se kao njegova potencijalna naslednica navodi njegova sestra Kim Jo Džong.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.