VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PROTIV KORONE: Južna Koreja uvodi AI sistem prepoznavanja lica za praćenje slučajeva kovida
Lekari, Foto: EPA-EFE/ JAGADEESH NV

PANDEMIJA

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PROTIV KORONE: Južna Koreja uvodi AI sistem prepoznavanja lica za praćenje slučajeva kovida

Vest o uvođenju AI sistema dolazi nakon što je Južna Koreja u nedelju prijavila 1.030 novih infekcija kovidom, što je najveći porast u jednom danu i drugi dnevni rekord zaredom.

Objavljeno:

U nastojanju da ograniči širenje koronavirusa, Južna Koreja će isprobati sistem za prepoznavanje lica sa veštačkom inteligencijom (AI) kako bi pratila slučajeve kovida u jednom od svojih najgušće naseljenih gradova.

Sistem, koji će biti finansiran na nacionalnom nivou i testiran u Bučeonu, u blizini Seula, počeće sa radom u januaru. Koristeći prepoznavanje lica i veštačku inteligenciju, iskoristiće prednosti 10.820 gradskih sigurnosnih kamera da prati kretanje aktivnih slučajeva i njihove bliske kontakte i da utvrdi da li su nosili masku, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Agencija navodi da je grad podneo poslovni plan od 110 stranica južnokorejskom Ministarstvu nauke i informacionih i komunikacionih tehnologija, koje je zatražilo predloge za ograničavanje širenja zaraze. Kada projekat bude pokrenut, Južna Koreja će se pridružiti Kini, Indiji, Japanu, Poljskoj, Rusiji i više američkih država u istraživanju potencijala prepoznavanja lica kako bi budno pratila kovid pozitivne osobe.

Zvaničnik Bučeona rekao je da bi sistem bio efikasan način da se smanji opterećenje tima zaduženog za praćenje slučajeva kovida u tom naseljenom gradu. Trenutni sistem praćenja u Južnoj Koreji već istražuje podatke o kreditnim karticama, telefonske podatke i druge lične podatke kako bi utvrdio bliske kontakte i ograničio potencijalno širenje epidemije. Međutim, ograničenja postojećeg sistema podrazumevaju rad danonoćno na kontroli širenja virusa.

Gradonačelnik Jang Deog-čeon je ranije javno zagovarao sistem veštačke inteligencije, navodeći da će "korišćenje tehnologije prepoznavanja lica omogućiti tu analizu u trenu“, umesto da radnici moraju da provode "sate analizirajući jedan [segment] CCTV snimaka".

Vest o uvođenju AI sistema dolazi nakon što je Južna Koreja u nedelju prijavila 1.030 novih infekcija kovidom, što je najveći porast u jednom danu i drugi dnevni rekord zaredom. Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDA) potvrdila je da je 1.002 njih preneto lokalno.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Raša tudej)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.