KINA: Vakcina štiti protiv omikron soja korona virusa, ali slabije
Vakcinacija, Foto: Profimedia

SAOPŠTENJE

KINA: Vakcina štiti protiv omikron soja korona virusa, ali slabije

Među 32 ispitanika, njih 16 je primilo drugu i treću dozu u razmaku od više od četiri meseca, i svi su imali neutrališuća antitela na omikron soj

Objavljeno:

Kineska kompanija "Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical" saopštila je da mali laboratorijski test pokazuje da bi vakcina mogla da izazove antitela protiv omikron soja korona virusa, iako je zaštita slabija nego protiv prethodnog soja virusa.

Slučajevi omikrona do sada su prijavljeni u 57 zemalja.

Kineska kompanija je navela da su neutrališuća antitela protiv omikrona otkrivena u uzorcima od 78 odsto od 32 ispitanika koji su završili sa imunizacijom tri doze vakcine mesec dana ranije, prenosi agencija Rojters.

Među 32 ispitanika, njih 16 je primilo drugu i treću dozu u razmaku od više od četiri meseca, i svi su imali neutrališuća antitela na omikron soj.

Kako se navodi, nivo antitela pokazao je približno trostruki pad u poređenju sa onim koji je uočen protiv prvobitnog korona virusa.

Rojters navodi da kompanija nije dala dodatne detalje vezane za ovo istraživanje, a stepen zaštite vakcine od infekcije izazvane omikronom, razvijanju teškog oblika bolesti ili smrti, ostao je nejasan.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.