PEKING OSUDIO BAJDENOV SAMIT ZA DEMOKRATIJU: SAD svode "demokratiju" na oruđe i oružje
Foto: Profimedia

reakcija

PEKING OSUDIO BAJDENOV SAMIT ZA DEMOKRATIJU: SAD svode "demokratiju" na oruđe i oružje

„Ovaj potez Sjedinjenih Država je u suprotnosti sa trendom vremena i naišao je na široko protivljenje međunarodne zajednice“

Objavljeno:

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je u subotu „Samit za demokratiju“, koji su održale Sjedinjene Države, optužujući ih da svode demokratiju na oruđe i oružje za svoju hegemoniju.

Portparol ministarstva je u saopštenju naveo da su u pokušaju da povuku ideološke linije kao domaćini samita, SAD nastojale da osujeti demokratiju pod izgovorom demokratije, podstaknu podele i konfrontaciju i skrenu pažnju sa svojih unutrašnjih problema.

SAD su pokušale da očuvaju svoju hegemoniju nad svetom i potkopaju međunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama u jezgru i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu, dodao je portparol.

„Ovaj potez Sjedinjenih Država je u suprotnosti sa trendom vremena i naišao je na široko protivljenje međunarodne zajednice“, navodi se u saopštenju.

Portparol je rekao da SAD nisu „svetionik demokratije“ i da je demokratija američkog stila odstupila od suštine demokratije.

Problemi kao što su politika novca, politika identiteta, privrženost, politička polarizacija, društvene podele, rasne tenzije i jaz u bogatstvu postaju sve gori u demokratiji američkog stila, rekao je portparol.

Nazivajući to "igrom za bogate zasnovanom na novcu", portparol je rekao da 91 odsto izbora za Kongres pobeđuju kandidati sa većom finansijskom podrškom.

"To je 'jedna osoba jedan glas' po imenu, ali 'vladavina manjinske elite u stvarnosti", rekao je portparol, dodajući da se šira javnost obmanjuje kada se njihovi glasovi traže, ali se ignorišu kada se izbori završe.

Nedostaci ovakvog izbornog sistema su očigledni, uključujući rasprostranjenu upotrebu džerimanderinga za manipulaciju podelom izbornih okruga, koja ugrožava pravičnost i pravdu, kaže portparol.

Portparol je dodao da je kontrola i ravnoteža u SAD postala "vetokratija", pri čemu su partijski interesi stavljeni iznad nacionalnog razvoja.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.