"POTPUNO NOVI ŽIVOT": Prvi dijabetičar izlečen matičnim ćelijama
Ilustracija, Foto: Profimedia

čudo

"POTPUNO NOVI ŽIVOT": Prvi dijabetičar izlečen matičnim ćelijama

Nakon što je dobio "infuziju" matičnih ćelija one su počele da proizvode insulin, regulišu njegov šećer u krvi, lečeći tako dijabetes od kojeg je oboleo

Objavljeno:

Slučaj prvog pacijenta kod kojeg su matične ćelije izlečile dijabetes, daje nadu da bi one mogle biti lek za tu bolest. Iako su rezultati lečenja iznenađujući, jer je reč o prvom pacijentu koji je ovim tretmanom izlečen, stručnjaci upozoravaju da taj postupak mora da bude dodatno istražen.

Lečenje dijabetesa, takozvane „šećerne bolesti“, matičnim ćelijama rezultat je decenije rada biologa Daga Meltona. Na istraživanju matičnih ćelija kao leku počeo je da radi nakon što su njegova deca obolela od dijabetes tipa 1.

Telu, inače, u slučaju dijabetesa tipa 1 u potpunosti nedostaju ćelije koje stvaraju insulin.

Biolog Melton je na embrionalne matične ćelije gledao kao na potencijalni lek za dijabetes, zato što one imaju sposobnost da postanu bilo koja vrsta ćelija, ali su bile potrebne godine kako bi počele da proizvode insulin.

Kada je terapija matičnim ćelijama, koje su počele da proizvode insulin, bila uspešna na glodarima, bilo je potrebno da se ispita i da li ona deluje na ljude.

Brajan Šelton, prvi pacijent koji je prošle godine počeo da leči dijabetes matičnim ćelijama, u više navrata bio je životno ugrožen zbog niskog šećera u krvi. Prvi je pacijent koji je izlečen ovim tretmanom.

"To je potpuno novi život", rekao je Šelton za Njujork tajms i dodao: "To je kao čudo", dodao je.

Nakon što je dobio "infuziju" matičnih ćelija one su počele da proizvode insulin, regulišu njegov šećer u krvi, lečeći tako dijabetes od kojeg je oboleo.

Iako su rezultati lečenja iznenađujući, jer je reč o prvom pacijentu koji je ovim tretmanom izlečen, stručnjaci upozoravaju da taj lek još mora da bude istražen.

Mišljenje stručnjaka je i da je potrebno da se istraže i rezultati lečenja, koji još nisu objavljeni, kao i da će dalja istraživanja otkriti da li će biti neželjenih efekata, ili da li je ovakvo lečenje matičnim ćelijama samo privremenog karaktera.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.