Nikaragva prekinula diplomatske veze sa Tajvanom
Tajvan, Foto: EPA/DAVID CHANG

ODLUČENO!

Nikaragva prekinula diplomatske veze sa Tajvanom

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je bol i žaljenje zbog ove odluke.

Objavljeno:

Nikaragva je objavila da prekida dugogodišnje diplomatske veze sa Tajvanom i priznaje politiku "jedne Kine" vođenu iz Pekinga, čime je smanjen na 14 broj međunarodnih saveznika Tajpeja.

"Narodna Republika Kina je jedina legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu, i Tajvan je neotudjiv deo kineske teritorije", rekao je u saopštenju sinoć nikaragvanski ministar spoljnih poslova Denis Monkada.

Vlada predsednika Danijela Ortege od danas prekida diplomatske veze sa Tajvanom i svaki tip zvaničnog kontakta, dodao je on.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je bol i žaljenje zbog ove odluke.

Sa druge strane kinesko ministarstvo je potvrdilo uspostavljanje diplomatskih odnosa prilikom susreta delegacija dve zemlje u Tandžinu na severoistoku Kine.

"Ovo je dobar izbor, u skladu sa opštim tendencijama i težnjama stanovništva i Kina ga pozdravlja", navelo je ministarstvo.

Prekid diplomatskih veza objavljen je iznenada, u vreme kada su SAD pojačale sankcije Danijelu Ortegi, izabranom u novembru na četvrti uzastopni mandat posle hapšenja svih svojih rivala, i u vreme kada SAD i Kina prolaze kroz period jakih tenzija, a Vašington je reagovao pozivanjem svih demokratskih zemalja da povećaju svoje veze sa Tajvanom.

"Prekid lišava narod Nikaragve vernog partnera za demokratski i ekonomski rast. Ohrabrujemo sve zemlje koje pridaju značaj demokratskim institucijama, transparetnosti, pravnoj državi i unapredjenju ekonomskog prosperiteta gradjana da povećaju veze sa Tajvanom", objavio je Stejt department.

Tajvan je do sada saradjivao sa Nikaragvom uglavnom u oblasti zdravlja, poljoprivrede, socijalnog stanovanja i više tajvanskih kompanija se nalazi u toj centralnoameričkoj zemlji od 1990-ih.

Nikaragvanski predsednik Daniel Ortega je po dolasku na vlast izrazio nadu da će uspostaviti veze sa Kinom i Tajvanom istovremeno, što je koncept koji Peking nije prihvatio.

Nikaragva je uspostavila odnose sa Pekingom za vreme prve sandinističke vlade 1979-1990, ali vlada Violete Čamoro (1990-1997) prekinula je te odnose u korist Tajvana, i ta situacija je trajala do juče.

Samo 14 zemalja sada priznaju Tajvan gde su se kineske nacionalističke trupe sklonile 1949. posle poraza od komunista. Peking smatra ostrvo pobunjeničkom provincijom koja treba jednog dana ponovo da se ujedini sa kontinentalnom Kinom, ako je potrebno i silom.

Kina jača vojni, ekonomski i diplomatski pritisak na Tajpej od 2016. i izbora tajvanske predsednice Tsaj Ing-ven, iz partije koja tradicionalno podržava zvanično proglašenje nezavisnosti, što je za kinesku vladu crvena linija.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.