TAJVANSKO PITANJE Ministarstvo spoljnih poslova Kine o snižavanju odnosa sa Litvanijom
Džao Liđijen, Foto: Kineski radio Internacional

SPOLJNA POLITIKA

TAJVANSKO PITANJE Ministarstvo spoljnih poslova Kine o snižavanju odnosa sa Litvanijom

Džao je pomenuo da je ova primedba zanemarila činjenice i obećanje 1975. godine od kada su dve strane uspostavile diplomatske odnose

Objavljeno:

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijen ponovio je juče kineski stav o diplomatskim odnosima sa Litvanijom koji su degradirani zbog tajvanskog pitanja.

Vlada Litvanije je u četvrtak odobrila osnivanje takozvanog ''tajvanskog predstavništva u Litvaniji'', osuđujući potez Litvanije kao kršenje principa „jedne Kine“. Kina je u nedelju snizila diplomatske odnose sa Litvanijom na nivo otpravnika poslova, prenosi Kineski radio Internacional.

Džao je istakao da će Kina preduzeti sve neophodne mere da odbrani nacionalni suverenitet, teritorijalni integritet i suštinske interese. Upitan da li će Kina prekinuti odnose sa Litvanijom zbog nedavnog poteza, Džao je rekao da je na Litvaniji da li će se držati starog puta ili će ispraviti grešku konkretnim akcijama.

Pored toga, Džao je takođe osudio primedbu portparola Evropske komisije koji je izjavio u nedelju da EU ne smatra osnivanje tajvanskog predstavništva u Litvaniji kao kršenje principa „jedne Kine“.

Džao je pomenuo da je ova primedba zanemarila činjenice i obećanje 1975. godine od kada su dve strane uspostavile diplomatske odnose.

Tadašnji potpredsednik Komisije Evropske ekonomske zajednice Kristofer Soms tokom posete Kini je potvrdio da ta zajednica nema nikakve zvanične odnose sa Tajvanom niti ima bilo kakve sporazume sa njim, rekao je Džao, ističući da su relevantne primedbe portparola EU prekršile te obaveze.

(Espreso/Kineski radio Internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.