UMRO POZNATI POLITIČAR!
Kare Vilok, Foto: Profimedia

in memoriam

UMRO POZNATI POLITIČAR!

Vilok je ušao u Storting 1957. godine, sa 29 godina. U periodu od 1981. do 1986. bio je premijer Norveške, kada je „desničarski talas“ zahvatio zemlju. Bio je lider Konzervativne stranke od 1970. do 1974. godine

Objavljeno:

Preminuo je bivši premijer Norveške Kare Vilok (93). Vest su potvrdili i konzervativci. Vilok je umro u ponedeljak ujutro.

Preminuo je u svom domu na Ulernu. Sa velikom tugom, konzervativci su danas primili ovu tužnu vest.

"Naše misli sada idu pre svega prema An-Mari, decu, unuke i ostale njegove najbliže", kaže Erna Solberg.

Kare Vilok
foto: Printscreen/Youtube/ Dagbladet Mat

Pravo bauta

Vilok je ušao u Storting 1957. godine, sa 29 godina. U periodu od 1981. do 1986. bio je premijer Norveške, kada je „desničarski talas“ zahvatio zemlju. Bio je lider Konzervativne stranke od 1970. do 1974. godine.

- Kare Vilok je jedan od najvećih političara posleratnog perioda. Uticao je na Konzervativnu stranku i uticao je na Norvešku od 1960-ih do nedavno. Bio je istaknuti premijer, koji je bio predvodnik u modernizaciji norveškog društva. Njegovo učešće u zajednici bilo je široko i duboko i trajalo je ceo život. Svi imamo mnogo čemu da zahvalimo njemu. Njegova smrt je veliki gubitak za političku Norvešku, kaže Solberg i dodaje:

– Kare je imao britka mišljenja i analize, ali je forma uvek bila ljubazna. Snažan po sadržaju, blag u formi, bilo je pravilo koje se i sam uvek pridržavao. nedostajaće mi.

“Sve umereno”

Nakon njegove političke karijere, Konzervativna partija je bila guverner okruga Osla i Akershusa, od 1989-1998. Tokom svih svojih godina pisao je knjige i učestvovao u javnim raspravama, o nacionalnim i međunarodnim temama. Pre svog 90. rođendana, zajedno sa tadašnjim ministrom trgovine i industrije Torbjornom Roe Isaksenom, objavio je knjigu „Sve umereno“, o konzervativizmu, populizmu, zaštiti životne sredine i velikim međunarodnim i globalnim izazovima.

U mnogim intervjuima tokom godina, Vilok je rekao da su trezan način života, umerenost, zdrava hrana, malo alkohola i dovoljno sna razlozi zašto je ostao tako zdrav, tako dugo. Međutim, u aprilu 2016. iznenada mu je pozlilo i morao je hitno da bude prebačen u bolnicu u Oslu. Ovde je otkriveno da je bivši premijer imao rak. Retrospektivno, zahvalio je svojoj ženi što je radila najbolje što je mogla.

(Espreso / World today news)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.