IZRAEL STEŽE OBRUČ: Pojačana kontrola izvoza sajber tehnologije, pojavio se STRAH
Tehnologija, Foto: Printscreen/Youtube/Duo AI

nečuveno

IZRAEL STEŽE OBRUČ: Pojačana kontrola izvoza sajber tehnologije, pojavio se STRAH

To je prvi poznati slučaj da je Pegaz korišćen protiv zaposlenih u vladi SAD

Objavljeno:

Ministarstvo odbrane Izraela objavilo je danas da će pooštriti nadgledanje sajber izvoza posle niza skandala u koje je umešana izraelska kompanija NSO grupa zbog svog špijunskog softvera Pegaz (Pegasus).

Kako je navedeno, zemlje kupci izraelske sajber tehnologije moraće da potpišu izjavu da će koristiti proizvode "samo za istragu i sprečavanje terorističkih akata i ozbiljnog kriminala".

Protiv zemalja koje prekrše te uslove mogle bi se uvesti sankcije "uključujući ograničenje sajber sistema i/ili isključivanje".

U saopštenju se ne pominje NSO, ali je takva odluka doneta nekoliko dana pošto su dobro obavešteni izvori rekli da su telefoni 11 zaposlenih u Stejt departmentu SAD hakovani softverom te kompanije.

Ti zaposleni su se svi nalazili u Ugandi, a medju njima je bilo ljudi iz ministarstva spoljnih poslova, rekla je jedna osoba koja nema ovlašćenje da daje izjave o istrazi.

To je prvi poznati slučaj da je Pegaz korišćen protiv zaposlenih u vladi SAD.

U novembru je Odeljenje za trgovinu SAD stavilo NSO na crnu listu, zabranivši joj da koristi američku tehnologiju.

Kompanija Epl (Apple) je prošle nedelje tužila NSO zbog hakovanja ajfona (IPhones) i drugih svojih proizvoda, označivši tu izraelsku firmu "nemoralnim plaćenicima 21. veka".

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.