BURNO NA SAMITU U STOKHOLMU: Pršte optužbe zbog situacije u Donbasu
Samit, Foto: Printscreen/RTS

HAOS U STOKHOLMU

BURNO NA SAMITU U STOKHOLMU: Pršte optužbe zbog situacije u Donbasu

Sve oči u Stokholmu bile su uprte u sastanak na margini samita. Očekivalo se da susret šefova diplomatija Rusije i Sjedinjenih Država smiri tenzije oko Ukrajine, ali završen je bez ikakvog dogovora.

Objavljeno:

Samit Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Stokholmu počeo je uzavrelom retorikom na liniji Moskva-Kijev-Vašington. Prštale su međusobne optužbe za situaciju na rusko-ukrajinskoj granici oko Donbasa.

Sve oči u Stokholmu bile su uprte u sastanak na margini samita. Očekivalo se da susret šefova diplomatija Rusije i Sjedinjenih Država smiri tenzije oko Ukrajine, ali završen je bez ikakvog dogovora.

Dok Rusija ponavlja da je zabrinuta zbog sve učestalijih provokacija Ukrajine na liniji razgraničenja u Donbasu i upozorava na širenje NATO-a na istok, Vašington upozorava da će se Rusija suočiti sa ozbiljnim posledicama ako nastavi konfrontaciju sa Ukrajinom.

"Sada je na Rusiji da smiri tenzije sa Ukrajinom i vrati svoje snage na pređašnje stanje. Biće ozbiljnih posledica ako Rusija napadne Ukrajinu. Rusija dobro zna sa čim bi mogla da se suoči. Ukrajina nije pretnja Rusiji. Amerika želi da sarađuje sa obe strane i podržava diplomatsko rešenje", kaže američki državni sekretar Entoni Blinken.

Lavrov: NATO odbija naše predloge za smanjenje napetosti

Moskva će reagovati ako Ukrajina bude uvučena u američke geopolitičke igre, upozorio je šef ruske diplomatije, koji je dodao da se strateška stabilnost ubrzano urušava.

"NATO odbija da konstruktivno razmotri naše predloge za smanjenje napetosti. Vojna infrastruktura alijanse se približava ruskim granicama. Vraća se košmarni scenario vojne konfrontacije", rekao je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije.

Sergej Lavrov
foto: EPA/Sergei Ilnitsky

Istakao je da "snabdevanje Ukrajine oružjem sa zapada ohrabruje Kijev da razmišlja da teritorijalne probleme reši silom".

"Raspoređivanje NATO snaga u neposrednoj blizini oblasti od strateškog značaja za rusku bezbednost je neprihvatljivo", kazao je Lavrov.

Kuleba: Sankcije Moskvi kako bismo demotivisali od daljih agresivnih poteza

Ukrajina ponavlja da je posvećena mirnom rešavanju spora oko Donbasa sa Rusijom i strateškom partnerstvu sa Amerikom.

"Nemamo nameru da pokrećemo ofanzive u Donbasu. Rusija vojno i diplomatski provocira Kijev. Sarađujemo na merama za odvraćanje, uključujući stroge ekonomske sankcije Moskvi, kako bismo demotivisali Rusiju od daljih agresivnih poteza", kaže Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine.

Dok se lome diplomatska koplja, i Rusija i Ukrajina pokrenule su vojne vežbe oko Krima.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.