KOMISIJA FDA PODRŽALA MERKOV LEK ZA KORONU! Šta se još čeka?
Lekovi, Foto: EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM, Ilustracija

odobrenje

KOMISIJA FDA PODRŽALA MERKOV LEK ZA KORONU! Šta se još čeka?

Stručnjaci koji su podržali lek naglašavaju da ne treba da ga uzimaju trudnice

Objavljeno:

Komisija američkih zdravstvenih savetnika u utorak je tesnom većinom podržala lek molunpiravir, kompanije Merk, za lečenje kovida-19, što otvara put da regulatori odobre prvu pilulu kojom će Amerikanci moći da se kod kuće leče od korona virusa, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Komisija Uprave za hranu i lekove (FDA) glasala je sa 13:10 da korist od uzimanja leka prevazilazi rizike, među kojima je i potencijalno oštećenje fetusa ako se lek uzima tokom trudnoće.

Preporuka je objavljena posle višečasovne debate o umerenim prednostima ovog leka i potencijalnim problemima koji se odnose na njegovu bezbednost.

Stručnjaci koji su podržali lek naglašavaju da ne treba da ga uzimaju trudnice, i pozvali su FDA da preporuči dodatne mere predostrožnosti pre prepisivanja leka, što obuhvata i testiranje na trudnoću.

Komisija je posebno podržala davanje leka odraslim osobama sa blažim oblicima kovida 19, kojima preti povećani rizik, medju kojima su stariji gradjani, i ljudi koji boluju od stanja kao što su gojaznost ili astma. ; Većina stručnjaka takodje je rekla da lek ne treba da se koristi kod vakcinisanih pacijenata, koji nisu bili deo studije i za koje se ne veruje da mogu da imaju koristi od leka.

FDA nema obavezu da poštuje preporuku komisije i očekuje se da će doneti svoju samostalnu odluku do kraja godine. Merkova pilula je već dozvoljena u Britaniji.

Prošle nedelje, Merk je saopštio da rezultati finalne studije pokazuju da je molnupiravir smanjio hospitalizacije i smrtne slučajeve za 30 odsto medju odraslima zaraženim koronavirusom, u poredjenju sa onima koji su uzimali placebo.

Ta efikasnost je znatno manja od smanjenja hospitalizacija i smrti u 50 odsto slučajeva, kako je prvobitnon bilo objavljeno na osnovu nepotpunih rezultata.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.