SZO: Opšte zabrane neće sprečiti širenje omikron soja, preporuka starijim od 60 da odlože put
Omikron, Foto: Profimedia

novi soj korone

SZO: Opšte zabrane neće sprečiti širenje omikron soja, preporuka starijim od 60 da odlože put

Pored toga mere mogu da imaju negativan efekt na svetsko zdravlje tokom pandemije time što će odvraćati zemlje od javljanja i deljenja epidemioloških podataka do kojih dolaze

Objavljeno:

Opšte zabrane putovanja neće sprečiti širenje novog soja korona virusa omikron, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija i preporučila starijima od 60 godina da odlože putovanja.

SZO je navela da je do 28. novembra 56 zemalja uvelo ograničenja putovanja da bi se odložilo unošenje novog soja virusa. Ali je upozorila da se time neće sprečiti njegovo širenje u svetu, a mere će imati teške posledice na živote ljudi i na njihova sredstva za život.

Pored toga mere mogu da imaju negativan efekt na svetsko zdravlje tokom pandemije time što će odvraćati zemlje od javljanja i deljenja epidemioloških podataka do kojih dolaze.

U preporukama stanovništvu SZO je pozvalo osobe koje "nisu dobrog zdravlja ili koje su pod rizikom od ozbiljnog oblika bolesti ili smrtnog ishoda, odnosno osobe starije od 60 godina i one sa komobirditetima kao što su srčana obolenja, kancer i diajbetes da odlože svoja putovanja".

Ta agencija UN poziva sve putnike da budu na oprezu, da se vakcinišu i slede propise javnog zdravlja bez obzira da li su vakcinisani ili ne, odnosno da nose zaštitne maske, poštuju fizičku distancu i izbegavaju prepune i loše ozračene prostore.

U nedelju je regionalna kancelarija SZO u Africi apelovala da granice ostanu otvorene, a pre toga je Južna Afrika zatražila hitno ukidanje restrikcija putovanja usmerenih na tu zemlju posle prijavljivanja novog soja omikron.

SZO je u svom tehničkom dokumentu danas pozvala zemlje da zauzmu pristup zasnovan na proceni rizika kada donose mere, kao što je testiranje putnika i karantin.

"Sve mere treba da budu srazmerne riziku, ograničene u vremenu i treba da se primenjuju poštujući dostojanstvo putnika, ljudska prava i osnovne slobode", navela je SZO.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.