PRVO ZVANIČNO SAOPŠTENJE SZO O OMIKRON SOJU KORONE: Neviđen broj mutacija, moguće ozbiljne posledice!
SZO, Foto: Profimedia

DOKLE?

PRVO ZVANIČNO SAOPŠTENJE SZO O OMIKRON SOJU KORONE: Neviđen broj mutacija, moguće ozbiljne posledice!

Takođe, SZO upozorava da bi, u zavisnosti od karakteristika ove varijante koje se tek istražuju, moglo doći i do ozbiljnih posledica

Objavljeno: 10:02h

Svetska zdravstvena organizacija konačno se oglasila, sa konkretnijim uputstvima i prognozama širenja novootkrivenog soja koronavirusa, nazvanog omikron.

Za razliku od prvih saopštenja od kada je taj soj otkriven u Južnoj Africi, a zatim je stigao i u Evropu, a u kojima su stručnjaci te svetske organizacije bili neodređeni, sada su dali konkretnije detalje ali i prognoze i one nisu obećavajuće.

Omikron
foto: Profimedia

Iz SZO je jutros saopšteno da je državama članicama već dato uputstvo vezano za novi soj kovida-19, a ističe se i da postoji velika verovatnost daljeg širenja tog soja širom sveta.

Takođe, SZO upozorava da bi, u zavisnosti od karakteristika ove varijante koje se tek istražuju, moglo doći i do ozbiljnih posledica.

Omikron
foto: Profimedia

"Omikron ima neviđeni broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na tok pandemije", rečeno je iz SZO, a dodaje se i da je verovatnoća "potencijalnog daljeg širenja" mutacija "visoka" na globalnom nivou.

Omikron
foto: Profimedia

Prva preporuka drđžavama članicama te organizacije je da prilagode "mere međunarodnih putovanja", navodeći kako će se uskoro izdati i detaljnija uputstva.

"Naime, postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbegne stečeni imunitet", dodaje Svetska zdravstvena organizacija.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.