PORTUGALSKI PREDSEDNIK PO 2 PUT ODBIO DA POTPIŠE ZAKON O EUTANAZIJI: Otkrio i razlog tog poteza
Marcelo Rebelo de Sousa, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

PORTUGALSKI PREDSEDNIK PO 2 PUT ODBIO DA POTPIŠE ZAKON O EUTANAZIJI: Otkrio i razlog tog poteza

Time je zakon o eutanaziji odložen do izbora nove vlade i parlamenta početkom sledeće godine

Objavljeno:

Predsednik Portugalije je po drugi put odbio da potpiše zakon kojim se dozvoljavaju eutanazija i potpomognuto samoubistvo s obrazloženjem da je neprecizan.

Time je zakon o eutanaziji odložen do izbora nove vlade i parlamenta početkom sledeće godine, preneo je AP.

Marselo Rebelo de Souza, katolik i veoma popularan predsednik, već je pokazao rezerve prema zakonu čiju je prvu verziju ranije ove godine poslao najvišem sudu u zemlji.

Ustavni sud je tada odbacio zakon jer mu je nedostajala "neophodna strogost".

Ovaj put je predsednik vratio parlamentu preformulisani zakon jer je potrebno, kako se navodi u saopštenju na sajtu portugalskog predsedništva, dodatno pojašnjenje "onoga što izgleda kontradiktorno" u vezi sa uzrocima koji opravdavaju pribegavanje smrti uz medicinsku pomoć.

Eutanazija je kada lekar daje pacijentu smrtonosne lekove a medicinski potpomognuto samoubistvo je kada ih pacijent sam uzme uz medicinski nadzor.

U prvobitnoj verziji zakona se kao preduslov za eutanaziju zahtevala "fatalna bolest" a u novoj verziji se u nekim formulacijama navode "neizlečiva" ili "ozbiljna" bolest.

Prema mišljenju predsednika, to što pacijenti ne moraju biti bolesni od neizlečive bolesti ukazuje na "značajnu promenu odmeravanja vrednosti života...".

Vraćanjem zakona poslanicima, De Souza je praktično odložio svaki napredak dok se ne izabere novi parlament posle vanrednih izbora 30. januara.

U većinski katoličkoj Portugaliji zakon o eutanaziji podržale su stranke levog centra, kao i zakone o abortusu 2007. i istopolnim brakovima 2010. godine.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.