"TREBA ODMAH REAGOVATI"! Portugal razmatra nova ograničenja zbog korona virusa
Ilustracija, Foto: EPA/Antonio Bat

PANDEMIJA

"TREBA ODMAH REAGOVATI"! Portugal razmatra nova ograničenja zbog korona virusa

Predsednik republike Marselo Rebelo de Sousa ocenio je u utorak da je neizbežno obavezno nošenje maski i napolju

Objavljeno:

Portugal, iako jedna od zemalja sa najvišom stopom vakcinacije, razmatra nova ograničenja kako bi se suprotstavila širenju epidemije kovida-19 i rekordnom broju novoobolelih i hospitalizacija od početka školske godine.

- Treba odrediti koje su mere potrebne da ne dozvolimo skok broja obolelih - rekla je portparolka vlade Marijana Vieira da Silva lokalnim medijima u Lisabonu.

Precizirala je da se ne predviđaju drastične mere poput onih ranije preduzetih, jer je, kaže, sada stanovništvo zaštićenije, posebno zahvaljujući visokoj stopi vakcinacije.

Predsednik republike Marselo Rebelo de Sousa ocenio je u utorak da je neizbežno obavezno nošenje maski i napolju. Mera uvedena u oktobru 2020. ukinuta je 13. septembra.

Nošenje maski je ipak preporučeno na skupovima i kada nije moguće održati razmak.

Portugal je u sredu zabeležio novi rekord sa 2.527 novozaraženih za 24 sata i prešao je prag od 500 hospitalizacija, rekordnih od početka septembra, pokazuju najnoviji podaci zdravstvenih vlasti.

Socijalistički premijer Antonio Košta je nagovestio da bi zemlja mogla ponovo uvesti neke mere, posebno uoči praznika krajem godine.

- Odmah treba reagovati... Što kasnije se pokrenemo, biće više rizika - upozorio je, ali i isključio mogućnost uvođenja vanrednog stanja koje je bilo na snazi šest meseci između novembra i aprila.

Vlasti i dalje pozivaju starije od 65 godina na vakcinaciju trećom dozom. Nešto više od 86 posto stanovnika je u potpunosti vakcinisano. Sa 10 miliona stanovnika Portugal je imao više od 1,1 milion slučajeva i 18.283 preminula od početka pandemije.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.