Izrael i Velika Britanija tvrde da će zajedno sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje
Nuklearno oružje, Foto: Profimedia

odlučili

Izrael i Velika Britanija tvrde da će zajedno sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje

Uoči potpisvanja sporazuma dve zemlje o širokoj saradnji, na dan obnove nuklearnih pregovora velikih sila i Teherana u Beču, Lapid i Tras su takodje pozvali saveznike da im se pridruže u tim nastojanjima

Objavljeno:

Izrael i Velika Britanija su danas saopštili da će neumorno zajedno raditi kako bi sprečili Iran da razvije nuklearno oružje.

Ministri spoljnih poslova Izraela i Velike Britanije, Jair Lapid (Yair Lapid) i Liz Tras (Liz Truss), zajedno su napisali članak za britanski Dejli telegraf, navodeći da će "raditi noću i danju kako bi sprečili iranski režim da postane nuklearna sila".

Uoči potpisvanja sporazuma dve zemlje o širokoj saradnji, na dan obnove nuklearnih pregovora velikih sila i Teherana u Beču, Lapid i Tras su takodje pozvali saveznike da im se pridruže u tim nastojanjima, prenose izraelski mediji.

"Sat otkucava i povećava se potreba za bliskom saradnjom sa našim partnerima i prijateljima radi osujećenja ambicija Teherana", naveli su Lapid i Tras.

Oni su izrazili uverenje da će "uz pravi pristup, sloboda i demokratija prevladati nad lošim silama" u vreme pandemije, pretnje terorizmom i težnji neprijatelja za prevagom.

Izraelski lideri veruju da je medjunarodni nuklearni sporazum velikih sila sa Iranom iz 2015. godine isuviše slab i da zapravo utire put ka iranskom razvoju nuklearnog oružja.

Lapid će uskoro posetiti Francusku, u vreme kada Izrael navodno vrši pritisak na velike sile, potpisnice sporazuma iz 2015. godine, da novi dogovor sa Teheranom uslove iranskim prestankom obogaćivanja uranijuma.

Memorandum o razumevanju Izraela i Velike Britanije koji će biti potpisan obuhvata odbranu, sajber bezbednost, trgovinu i razvoj tehnologije.

Lapid i Tras u članku navode da trgovinska razmena dve zemlje iznosi 6,6 milijardi dolara i dodaju da izraelska farmaceutska kompanija Teva sama obezbedjuje jednu šestinu lekova koji se dobijaju na recept u Velikoj Britaniji.

Oni su podsetili i na vojnu saradnju dve zemlje, na zajedničku vazduhoplovnu vežbu u julu i uplovlavanje britanskog ratnog broda HMS Ričmond (Richmond) u izraelsku luku Haifa.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.